Router路由器 集中討論區(17)發問前請細閱置頂

1001 回覆
15 Like 0 Dislike
請問大機定細機?我見都相差成千銀…
買部switch 分lan 咪掂
又會咁樣試既
黑色好好j
Velop 有分2頻同3頻 2頻就最平

要買就買3頻 2/3套裝

OK thanks!
modem出switch再出velop,先出velop再出switch?
modem 》velop 》switch
根據需要 買隻 4port / 8port 嘅
預返100-200
有冇巴打試過隻ac68u長開之後入唔返個setting,要reboot先入到?
吓,呢個唔係port forwarding/virtual server嚟咩
你部modem有 router 功能 派到ip ?
我本身係
modem -> router -> Switch+RBR20 ->RBS40X2
尋晚同個FRD交換(補錢)左部RBR50 所以抆晒再SET
本身d RBS40 都連住switch既
唔直接用rbr20做主機?
或者用mr8300做主機都得
RBR20 而家比左個FRD
同佢交換左RBR50

下步會將佢左主router
換左rbr50應該唔洗用switch

RBR20+rbs40x2個到都3千五蚊 後追分開買定買個時有優惠?
咁抵換既我都想去換
RBR20 我係6月香港官網半價買$490
之後係capital 見到RBS40 賣$970 (而家好似中係)
所以我用左total 2430就買左1+2 set
我rbr20 + $2000 換 佢RBR50 + RBS50

其實都算fair deal喎
Rbr50真心正,肯定快同cover大好多
新iphone 有ax wifi, 睇黎應該會好多人換ax router
真心我自己就唔太覺得cover 大左
以前死位既而家都係死死地
快唔快左我就冇乜感覺
因為我本身RBR 同RBS 都係全部插線
佢地只係放wifi 做mesh
Cable連接好正
老實講rbk50 cover大左只係因為backhaul 個條5GHz 1733Mbps channel 係4x4 mimo 天線 所以叫做大左.
但係放比你用個條都係5GHz 867Mbps 2x2 mimo 天線 所以理論上user 可用既個個wifi cover 係同rbk40/velop ac4400 一樣
係 所以我話其實我用冇乜分別
因為我屋企裝修果陣已經拉齊晒線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞