Router路由器 集中討論區(17)發問前請細閱置頂

1001 回覆
15 Like 0 Dislike
終於都買左orbi
舊有r7000要搵人接收
Congraz 巴
其實86u會唔穩定咩
5G長期上唔到 有時上到測速都好有問題 下得百幾MB 上傳得幾MB

用2.4G 就有delay 電話youtube fb長期loading

using HKBN 1000MB
最近係咁定其實個router有問題?
一用86U就係咁 兩次保養換左新都係咁 3部都係長期搵唔到5G 頻道都轉過哂

叫哂HKBN上黎查過幾次 查完都係完全無問題 佢都幫我入去set埋 一個月後又打回原形

衰撚過我部68U 起馬我68U個5H係超穩定先
但手機都係慢吞吞
我想問下 屋企多左隻r7000 本身都係用緊r7000 呢兩隻可唔可以連埋一齊?
因為尾房wifi 好弱
我以前用68u都無事
真係唔再買ASUS

轉會去RBK40算
其實86u仲有無保,有就上去屌屌佢
終於終於換左orbi rbk20
唔洗再用asus隻RT-N14UHP
可以感受到個500mb

擺位 x係主 子:係部子機

想問下500mb上網
依個速度係咪正常?
同埋屋企係嗰啲傳統舊式村屋,牆身較厚
咁擺部機,尾房都係收兩格(iPhone)
上下載 370-400左右mbps
想問下個擺位點放可以令到尾房都收好d?
部ax8終於到喇
間屋先得個四五百尺,用緊AC68U 一入房就好似去左結界咁收唔到wifi,今日把心一橫入左隻RBK40,終於唔使俾wifi限制走位
留名睇煙條cpu性能
ax8喎 唔係Broadcom cpu 咩
屌,好撚大部, 星期6先裝
有 換過兩次 屌都廢事真係

今日放工買左RBK40 現在開心使用中
係喎 記錯左
如果我話尾房放多部你會唔會屌我
Orbi個app睇network speed係modem連主router個個speed.我就算1000mb 個app都係得500-600左右。
你最好用番ofca or speed test 個啲app試下。
如果尾房收兩格都有3-400mb既話,都真係幾快
因為我試過尾房唔放係收到50-70mb左右。
Welcome 巴
都係個句啦,依個app係睇modem連router個個速度。如果好似我floor plan個speed test 就係每個地方用ofca or speed test睇番網速
一試 真係得8xmbps
因爲我做過太多實驗
所以先得出第一頁個floor plan既結論
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞