Router路由器 集中討論區(17)發問前請細閱置頂

1001 回覆
15 Like 0 Dislike
asus就唔驚,問題係淘佬貨冇繁體中文,就算flash 做 merlin都仲要搞一輪,上snbforum搵資料

用merlin會穩定少少同更多功能,有entware-ng第三方軟件源可以安裝就真嘅
thx bro
好吸引 可以做埋入門NAS
講得好好
想問下有冇人用mr8300或者rax40,同埋對呢兩部既評價
想請教下知唔知rt2600同1900係咪只係速度上有分別?唔該晒
軟件應該一樣,硬件唔同
我屋企有隻R7800,隔幾日就上唔到網,要restart或者入setting page㩒測試網絡先上到返,有冇人知咩問題?對佢速度好滿意,係呢度成日困擾我

以前用開airport extreme,用左幾年,中間從來都未斷過線,最衰Apple唔出返router
Synology RT2600AC 定 R7800 好?
無咩追求 買r7800?
mr8300 可以配返velop 做mesh, 如果你要多lan 可先用mr8300做主機

rax40 行煙條u 我就唔建議啦,係想玩ax wifi 就想rax80/asus ax88u
用隻ac2600同ac1900比 實快架你用86u 比下係咪快啲

一隻普通家用router 同時上網+vpn+nas 會唔霖?!
一樣
數字上當然係高啲,但唔代表數字係一切,os嘅設計好重要,寫得差唔止效能差,仲會hang

synology出嘅nas係唔少公司用緊,穩定性一直係佢哋強項,我用緊佢嘅nas,有信心先會入埋router
router + synology nas 當然無問題好穩定,但係一隻router 有nas 功能會有幾穩定,連syno 隻218j 都慢過閪,nas功能既router 唔見得會唔hang
個人睇法,我覺得好穩定
網上通常介紹218+多過218j
218j 始終arm cpu
我自己就未用過
不過見好多人hp gen8/ qnap 都裝黑群好似幾多正皮
比喻姐...一隻千幾蚊既入門nas 都唔快既情況下,一隻有nas 功能既router 唔會穩定得去邊,更加會負荷唔到。
要玩既一定係分開router 同nas 而唔會係買一隻過有nas 功能既router
睇點用法啫,以前我華碩router用拖隻usb 2.5"用咗七年幾,作為smb server足夠有餘,家用只係backup唔係行plex server,玩docker唔需要用,要用呢啲亦唔係一定用nas
啲人咁樣玩係因為synology 得軟件好但硬件廢,所以會買hp/qnap 裝黑群玩返synology軟件
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞