Router路由器 集中討論區(17)發問前請細閱置頂

1001 回覆
15 Like 0 Dislike
tg@ineedrouter
一分錢 一分貨

貴有佢既價值

而家諗緊gt ac5300上rax120

就算而家唔換遲下都會換ax router

想等rax120會唔會有大特價 始終3千8蚊
心理關口有d.......

買左可以等wifi 7先在換過
科技既野可能突然去得好快
始終太貴rax120 未係時候換, 你隻gt5300 依家都仲有排玩
netgear個網頁好頹
跟巴打們教路,
用網頁版分番開2.5 & 5GHz,
再set 晒device連5GHz,
快左好多。
(因為其實我兩個node相隔只係一條走廊,唔知點解佢自動落2.4GHz)
新手無言感激
670Mbps 快到...
dual band 都670真係幾勁
用緊咩android 手機?
屋企人mate 20 600Mpbs
我note8 300Mbps
尾房test 幾多?
mate20 140Mbps
note8 180Mbps
PS4 pro 120Mbps
華為
原本隻Nighthawk X4 R7500 好似壞壞地, 有時會自己斷線(lan cat-6 線)
用緊navigator 光纖隻plan
請問有冇需要用到Orbi AC3000雙機$2780
Orbi RBK50 有冇VPN
有冇得改firmware
multi-SSID
NetGear 個firmware setup page 好柒,唔係咁好用
用緊r7000幾年 琴日懷疑壞左 早個月用wifi都開始收得唔穩定同send唔到msg 琴晚直頭係所有燈正常白色 但上唔到網 出唔到wifi 轉lan線直入pc就無問題 係唔係壞左9成?
早幾日隻Asus AC68U忽然冇咗Wifi 訊號,led燈都唔著,諗吓用咗幾年,當佢壞咗,懶得搞,終於有藉口換上 Synology RT2600AC

用咗2星期,只能講pefect,無論訊號同速度高過AC68U merlin firmware,淨係VPN Plus,Download Station,Cloud Station呢啲軟件值回1540

如果冇NAS嘅,買佢好過,一張SD card+2.5 usb harddisk,等如半隻NAS,VPN Plus嘅SSL VPN可以喺支那翻牆,實地測試

我覺得呢隻router係買軟件送硬件 比5星
補圖,運行溫度低過AC68U

iPad Pro 11" 以 https://fast.com測試WiFi連接速度,Router: Synology RT2600AC

呢隻野當時原生己經係產廢黎
所以先急急腳出R7800做補完
R7500比人屌到撻皮
好吸引呀頂
終於脫離「Router工程師」行列,唔使瘋狂搞DD-WRT, Asuswrt-Merlin...etc

做返正常用家,Synology內置咗letsencrpt SSL證書,我唔明佢點縛到喺非固定IP, 我自己用VPS搭過Cisco AnyConnect (即係SSL VPN, Cisco推薦使用嘅企業級VPN方案,大多數公司用緊), 要買Domain加固定IP先用到Letsencrypt或者收費嘅SSL證書,正研究佢點可以用DDNS非固定IP縛到域名

叫我自己攪唔知攪唔攪得掂

用過Synology NAS嘅都知,佢有個QuickID connect, 登記咗無論你有冇使用DDNS, 係咪NAT/Double NAT都好,佢都可以用QuickID 喺internet連接到部NAS,同樣佢嘅router都得
補圖,iOS 客戶端,Android都有,PC我未研究,太少用

提一提大家千其咪貪平使用支鬼牌子Router,唔係後門就係變成click廣告、DDOS嘅助手,TP-link呢啲極唔穩定,就算換上DD-WRT firmware,多連接多流量一樣hang機,N年前用802.11n時試過,無論點搞都係唔穩定,最後換上asus rt-n66u先掂

估計所有支鬼牌子都係咁嘅撚樣,勿購買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞