[睇書撚]到底有幾多連登仔有睇書習慣 III

1001 回覆
117 Like 2 Dislike
就嚟書展好興奮

書展只係一個比D平時唔睇書既人去打卡既地方

我係貪佢有折扣我先想去
大佬邊有咁多錢日日係出邊買書啊

去睇女就去睇女啦 講到書展好平咁

我自己就係女
學生鬼有錢呀
一本書都百幾蚊平時

原來你喺去睇仔
去book depository買啦 或者買部kindle

書展英文書可能平book depository少少,但係選擇少好多
Btw, 好多妹妹仔
書展會有冷門書搵到
同埋同一本書數量多d 唔洗好似去書局仔咁買本俾人揭到殘晒ge
不過人多得好恐怖
每年書展&聖誕倒數會二揀一去
毒撚需要出街感受下人氣

btw, 講起蔡生
有冇人知點解係高/連登個個都屌得,除左eason林夕黃子華蔡瀾
佢地係咪dna上進化左做新物種

乜蔡瀾都上左神台
但上左神台都屌得啫
睇過一本就下結論話一本都嫌多真係咩道理

唔係道理
係分享
書展會有冷門書搵到
同埋同一本書數量多d 唔洗好似去書局仔咁買本俾人揭到殘晒ge
不過人多得好恐怖
毒撚需要出街感受下人氣

btw, 講起蔡生
有冇人知點解係高/連登個個都屌得,除左eason林夕黃子華蔡瀾

乜蔡瀾都上左神台
但上左神台都屌得啫

係上左神台
講親佢d post入去講一句唔好都會俾人追住咬

佢d文章擺係專欄睇報紙順便睇下當kill time都ok
(前提係有time可以kill)
買書睇就不了
informative得黎又冇乜文采
不如直接睇專門d ge書
路過分享吓
建築撚 好鐘意睇urban planning嘅書
最近睇緊Charles Montgomery嘅Happy City
中譯叫 是設計,讓城市更快樂
主要講宜家城市發展趨勢
同經濟科技生活模式嘅關係
有冇巴絲有類似嘅書介紹?

王于漸:
......Jane Jacobs 1961年的名著The Death and Life of Great American Cities(《美國偉大城市的生與死》),令她成為美國的「維城」英雄。當時流行市區重建,規劃師和建築師致力興建公營房屋;但Jacobs認為乏味之極,她踢開現代的城市規劃,提倡社區要有動力。她其後寫了幾本主要談論經濟的書,其中1969年的The Economy of Cities(《論城市經濟》)和1984年的Cities and the Wealth of Nations(《城市與原富》),更就經濟發展提出極具啟發性、以至挑戰性的命題。

http://wangyujian.hku.hk/?p=344&lang=zh-hant

Jane Jacobs 當然正啦
如果想睇城市規劃思想發展就Cities of tomorrow, 如果想睇規劃災難就一定係Great Planning Disasters
仲有本係叫walkability係有關walkable city都可以睇下

Jane Jacobs同walkable city都睇過~
諗住之後開始睇一本叫social justice and the city

David Harvey
我次次都睇唔完佢D書

係呀巴打
巴打讀urban planning?
書展會有冷門書搵到
不過人多得好恐怖
毒撚需要出街感受下人氣

btw, 講起蔡生

乜蔡瀾都上左神台
但上左神台都屌得啫

係上左神台

買書睇就不了

informative--agger
但話無文采又好難講
專欄文日日出 大家熟晒咪好快覺得悶 無乜驚喜囉
就嚟書展好興奮

我係貪佢有折扣我先想去

我自己就係女
學生鬼有錢呀
一本書都百幾蚊平時

原來你喺去睇仔

書展英文書可能平book depository少少,但係選擇少好多
Btw, 好多妹妹仔

出一出灣仔都冇左40蚊,仲要俾入場費。
我目光狹窄,啲書唔岩心水。上年揀左好耐先買到三本「有少少興趣,應該要睇但冇睇過嘅書」。
去書展唯一目的係幫襯樂文,攞佢地嘅現金券,再係平時特價嗰陣用
無錯,從來都唔覺得書展D書平,上樓上書局買差好遠
書展會有冷門書搵到
不過人多得好恐怖
毒撚需要出街感受下人氣

btw, 講起蔡生

乜蔡瀾都上左神台
但上左神台都屌得啫

係上左神台

買書睇就不了

但話無文采又好難講

唔該唔好夾硬話人同佢熟 sorry我好介意
佢d文睇過應該冇10篇

你鍾意咪睇
唔好自命fans見人話佢普通就追住咬就ok

我係貪佢有折扣我先想去

我自己就係女
學生鬼有錢呀
一本書都百幾蚊平時

原來你喺去睇仔

Btw, 好多妹妹仔

我目光狹窄,啲書唔岩心水。上年揀左好耐先買到三本「有少少興趣,應該要睇但冇睇過嘅書」。
去書展唯一目的係幫襯樂文,攞佢地嘅現金券,再係平時特價嗰陣用

我上年攞左d現金劵仲未用

我係貪佢有折扣我先想去

我自己就係女
學生鬼有錢呀
一本書都百幾蚊平時

原來你喺去睇仔

Btw, 好多妹妹仔

書展有時執到勁平既,但時間同入場費都係返到
書展會有冷門書搵到
不過人多得好恐怖
毒撚需要出街感受下人氣

btw, 講起蔡生

乜蔡瀾都上左神台
但上左神台都屌得啫

係上左神台

買書睇就不了

但話無文采又好難講

佢d文睇過應該冇10篇

你鍾意咪睇

夾硬?
咬 how?

我自己就係女
學生鬼有錢呀
一本書都百幾蚊平時

原來你喺去睇仔

Btw, 好多妹妹仔

書展有時執到勁平既,但時間同入場費都係返到

咁書展仲有唔少talk都唔錯,我有時都會去聽下,當然我住港島就方便唔少
路過分享吓
最近睇緊Charles Montgomery嘅Happy City
主要講宜家城市發展趨勢

王于漸:
......Jane Jacobs 1961年的名著The Death and Life of Great American Cities(《美國偉大城市的生與死》),令她成為美國的「維城」英雄。當時流行市區重建,規劃師和建築師致力興建公營房屋;但Jacobs認為乏味之極,她踢開現代的城市規劃,提倡社區要有動力。她其後寫了幾本主要談論經濟的書,其中1969年的The Economy of Cities(《論城市經濟》)和1984年的Cities and the Wealth of Nations(《城市與原富》),更就經濟發展提出極具啟發性、以至挑戰性的命題。

http://wangyujian.hku.hk/?p=344&lang=zh-hant

如果想睇城市規劃思想發展就Cities of tomorrow, 如果想睇規劃災難就一定係Great Planning Disasters
仲有本係叫walkability係有關walkable city都可以睇下

諗住之後開始睇一本叫social justice and the city

我次次都睇唔完佢D書

係呀巴打

係啊
巴打係archi撚?
書展會有冷門書搵到
不過人多得好恐怖
毒撚需要出街感受下人氣

btw, 講起蔡生

乜蔡瀾都上左神台
但上左神台都屌得啫

唔係道理
係分享

只睇左一本書就標籤個作者的話,咁又係幾唔公平。如果我睇文學類書,盡量都揀返d死左嘅作者先,起碼佢唔會再有進步空間,咁我就一定可以睇到佢最熟時期嘅文筆。
利伸︰冇睇過村上春樹,太宰治都冇,9up,呢兩年睇過嘅fiction十本都冇
書展會有冷門書搵到
不過人多得好恐怖
毒撚需要出街感受下人氣

btw, 講起蔡生

乜蔡瀾都上左神台
但上左神台都屌得啫

係上左神台

買書睇就不了

但話無文采又好難講

佢d文睇過應該冇10篇

你鍾意咪睇

夾硬?
咬 how?

去開個蔡瀾post咪見到(雖然樓上都好似有 )
做個文明的蔡瀾fans
留名

另多謝「老人與狗」巴打
介紹本「夏天、煙火、我的屍體」
堅係好睇

屌我都鐘意乙一
書展會有冷門書搵到
不過人多得好恐怖
毒撚需要出街感受下人氣

btw, 講起蔡生

乜蔡瀾都上左神台
但上左神台都屌得啫

唔係道理
係分享

只睇左一本書就標籤個作者的話,咁又係幾唔公平。如果我睇文學類書,盡量都揀返d死左嘅作者先,起碼佢唔會再有進步空間,咁我就一定可以睇到佢最熟時期嘅文筆。
利伸︰冇睇過村上春樹,太宰治都冇,9up,呢兩年睇過嘅fiction十本都冇

睇幾多本都唔應該標籤啦
可能你65歲過左吹春時代睇見到風輕雲淡
有個15歲睇睇到想自殺唔通又笑人唔識貨咩
笑人冇意思ga
平常心吹下水咪算
書POST都有罵戰
搵人開新post就爆post啦

22號巴打會唔會想接手開翻
路過分享吓
主要講宜家城市發展趨勢

王于漸:

我次次都睇唔完佢D書

係呀巴打

係啊
巴打係archi撚?

係啊 外國撚
有讀planning同community design嘅科
我上年書展執左本好野叫

《F 》作者丹尼爾.凱曼。好似唔知$10定$20

本書牽涉到存在論、虛無主義、少少神學, 幾好睇,值得推介

跟住1984嗰啲又loop多次
路過分享吓
主要講宜家城市發展趨勢

王于漸:

我次次都睇唔完佢D書

係呀巴打

係啊
巴打係archi撚?

係啊 外國撚
有讀planning同community design嘅科

外國呢兩方面好玩好多,另外之前買左本Lefebvre都未睇,9成睇唔完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞