[睇書撚]到底有幾多連登仔有睇書習慣 III

1001 回覆
117 Like 2 Dislike
岩岩係太子間我的書房執到金耀基本《中國社會與文化》
留名

睇緊依本

睇完,值得推介,就算唔係100%認同佢既觀點

睇緊依本

睇完,值得推介,就算唔係100%認同佢既觀點

講少少有趣位黎聽下啦
睇完篇推理
「麥克白效應」
雖然一開始知道兇手xxxx係為左消滅證據
謎底揭開時仍然深受打擊
為咁小事xxxx睇到入面蘊藏個惡意有幾深
作者苦心經營道出施害者同時係受害者
成件事有點老土
好在算唔上太曲折離奇
可以收貨
不過文字功底仲差d
個個d對白風格差唔多
冇辦法「聽聲認人」
註: xxxx=spoiler
想認真研究下中國歷史 由總論睇到去好specific每一個朝代 如果我由國史大綱開始睇適唔適合我呢d新手?
啱啱睇完周國平講尼采嗰本書
想睇下尼采本人嘅書
第一本睇善惡的彼岸適合嗎?
啱啱睇完周國平講尼采嗰本書
想睇下尼采本人嘅書
第一本睇善惡的彼岸適合嗎?

Yes,睇完接住睇道德系譜學
活著
好想有個Post集中講下現時香港本土作家,睇外地文學唔係下下投入到
好想有個Post集中講下現時香港本土作家,睇外地文學唔係下下投入到

係,尤其有時唔識睇原文,翻譯版又1999

想問下有冇人睇過中英街一號?
話說之前係游學修IG見到呢本書依家拍梗電影
原本想買來預習下
點知check過先知係火石文化出版
呢間野專出D書幫六七暴動塗脂抹粉
早幾年屈婦人本書就係呢間野出
我驚買咗返來先知原來又係幫左仔講野既垃圾書,到時就
講講我近來睇左/睇緊嘅書
1. 生命中不能承受之輕 米蘭昆特拉
2. 雙城辭典 謝曉虹。韓麗珠
4. 失去洞穴 韓麗珠
3. 海邊的卡夫卡 村上春樹
講講我近來睇左/睇緊嘅書
1. 生命中不能承受之輕 米蘭昆特拉
2. 雙城辭典 謝曉虹。韓麗珠
4. 失去洞穴 韓麗珠
3. 海邊的卡夫卡 村上春樹

雙城睇謝算了,睇韓好撚傷神

係,尤其有時唔識睇原文,翻譯版又1999

跟機

我成日覺我講埋D阿媽係女人既野
睇完完全無得著

做得野耐就會希望有人keep住提醒你阿媽係女人,來確保翻世界真係有最低限度既basic rules了,我的觀察啦

利申:唔睇心靈雞湯,哂時間

或者咁講, 我就覺得心靈慰藉呢樣野真係道可道非常道
一本小說都可以慰藉到心靈, 但如果你特登出本書去慰藉, 就好夾硬同埋多餘, 對我黎講仲有反效果

我會搵本warm啲嘅小說睇好過

根本就係

有兩類書我一定唔會睇,完全反感要blacklist:
1. 勵志、心靈書
2. 職場技巧,成功書

同好

不嬲都將哩類書歸入狗也不屌系列

我呢排睇緊Think and Grow Rich
Awaken the Giant within
覺得好正

有本書叫《失控的正向思考》(Bright-Sided)
作者親身潛入/體驗各勵志心靈乜乜乜再道出問題所在。
封面句「揭開勵志文化背後的荒謬亂象」成功引到我買
重睇《人間失格》中

下本諗住睇《對倒》
重睇《人間失格》中

下本諗住睇《對倒》

發覺香港睇書既軌跡真係差唔多……劉以鬯/太宰/村上/西西/董啟章/韓麗珠
重睇《人間失格》中

下本諗住睇《對倒》

發覺香港睇書既軌跡真係差唔多……劉以鬯/太宰/村上/西西/董啟章/韓麗珠

咁請教一下,你有咩高見?
重睇《人間失格》中

下本諗住睇《對倒》

指出一個現象唔代表有批判成份,睇書好自由,如果以一個高姿態去指出他人讀既書低,反而on9

我反而想知點解大家無論咩背景咩學歷在社會咩崗位都好,都差唔多會睇呢啲書,我自己都係用以上作家入門
重睇《人間失格》中

下本諗住睇《對倒》

指出一個現象唔代表有批判成份,睇書好自由,如果以一個高姿態去指出他人讀既書低,反而on9

我反而想知點解大家無論咩背景咩學歷在社會咩崗位都好,都差唔多會睇呢啲書,我自己都係用以上作家入門

我諗係因為以上作家夠經典,比較多人分享閱後感,相對地會令到多啲人有興趣睇
重睇《人間失格》中

下本諗住睇《對倒》

後三個唔算熱門啦,起碼呢個post都冇乜
想認真研究下中國歷史 由總論睇到去好specific每一個朝代 如果我由國史大綱開始睇適唔適合我呢d新手?

國史大綱、中國大歷史都ok
後者培養埋大歷史觀, 不過唔係人人都鍾意

睇緊呢本
重睇《人間失格》中

下本諗住睇《對倒》

後三個唔算熱門啦,起碼呢個post都冇乜

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞