[睇書撚]到底有幾多連登仔有睇書習慣 III

1001 回覆
117 Like 2 Dislike
有冇東野圭吾fans

唔算fans 不過睇過白夜行覺得好正

仲有冇其他好推介

幻夜、空洞的十字架

空洞的十字架都好正
留名

另多謝「老人與狗」巴打
介紹本「夏天、煙火、我的屍體」
堅係好睇

唔使客氣
記得咪睇佢本《巧克力與槍》就得啦

唉屌乙一迷中伏,btw其實佢仲有幾多個筆名

乙一我都有睇,Seven Rooms嚇到我瀨屎

呢d我會一路睇一路搵bug 搵到bug就唔驚佢

佢好擅長氣氛營造
《夏天 煙火 我的屍體》雖然文筆有點粗糙,但氣氛營造一流

始終係出道作,但係我最鍾意都係呢本
三體值唔值得睇?
商務有晒三集 但$120一本
啲紙質又差 係英文小說果隻

可以上網睇少少先決定 佢本身都係網上連載先
反而出版刪左開頭講文化大革命果個chapter
係好睇的

利申 上網追過 後尾有買返書支持

原來有刪內容 thanks bro
三體值唔值得睇?

係好睇的

屌,唔怪得之我電子書版同實體書一開波完全兩本書咁啦
有冇茶花女個類既介紹
三體值唔值得睇?

係好睇的

屌,唔怪得之我電子書版同實體書一開波完全兩本書咁啦

係lo
本身以為得大陸版會刪
點知出台版一9樣
唔知怕乜
Protestant ethic and the spirit of capitalism

満願
睇緊村上春樹After Dark

呢本幾治癒, 記得個視角係一隻雀仔身上, 有d寓言味
佢寫兩姐妹之間感情, 係好樂觀ge角度去睇, 睇完有d如釋負重
不過唔夠凌厲, 女仔同女仔之間果d友誼/感情真係好難寫

好想睇村上龍寫呢類題材

睇到唔夠一半差d俾ching劇透
唔知有無get錯,但係啊妹有d孤芳自賞感覺好好
Btw村上龍有咩推介?
有無宮部美幸fans
Level 7真心推介,藥物+科幻野

係 打錯字

衣本好好睇

利申:李碧華fans,尤其鍾意佢d長篇小說:青蛇,生死橋,霸王別姬

李碧華fans揮手,你講果幾本都睇過晒
(但唔係好鍾意d短篇)

仲有川島芳子

仲有胭脂扣,李碧華曾經講過當年寫十二少呢個角色,腦海裡真係以張國榮嘅形象為藍本去寫

睇李碧華d書真係享受,其實有少少似睇戲咁,佢寫每一幕都好有電影感,每一個場景既設定都好似為左拍戲而寫咁

但係翻拍李碧華小說嘅電影入面,我係覺得《胭脂扣》拍得比較好,其他都唔係好對感覺
(當然,霸王別姬因爲有哥哥而私底下加多100分

今晚煲返先
睇緊村上春樹After Dark

呢本幾治癒, 記得個視角係一隻雀仔身上, 有d寓言味
佢寫兩姐妹之間感情, 係好樂觀ge角度去睇, 睇完有d如釋負重
不過唔夠凌厲, 女仔同女仔之間果d友誼/感情真係好難寫

好想睇村上龍寫呢類題材

睇到唔夠一半差d俾ching劇透
唔知有無get錯,但係啊妹有d孤芳自賞感覺好好
Btw村上龍有咩推介?

sorry for 劇透

龍叔d書就內容(情節?)黎講有黑/白之分
寫迷惘/孤獨
同寫希望
都好好睇
但無論邊本個價值觀都好統一
如果你同佢價值觀相近 每本都會鍾意
我自己最鍾意佢對人果種觀察入微

佢每本係講一個社會議題
如果你仲係學生 可以睇出道作無限接近透明的藍
講學生時代果種迷惘 好難得一d都唔中二

唔係學生我推Line
寫法幾特別
主題係魯迅講ge
「人的悲歡不相通」
睇完會講一句everybody is an island
有無人中意俄佬小說
有無人中意俄佬小說

有冇推薦
有無宮部美幸fans
Level 7真心推介,藥物+科幻野

睇過:
英雄之書
荒神
悲嘆之門

個人覺得還好,不過三本都好長,尤其係英雄之書 
有冇茶花女個類既介紹

茶花女果類即係點呀? 法國文學?
可以睇下《包法利夫人》,好經典,我自己好喜歡!
有無人中意俄佬小說

有冇推薦

Leo Tolstoy 既the death of ivan ilych 短篇易入口
Tolstoy & Dostoevsky 長篇都好好,後者有好深既宗教同哲學意味(存在主義),最中意佢既The brothers Karamazov
有無人中意俄佬小說

有冇推薦

Leo Tolstoy 既the death of ivan ilych 短篇易入口
Tolstoy & Dostoevsky 長篇都好好,後者有好深既宗教同哲學意味(存在主義),最中意佢既The brothers Karamazov

哩本書post勁多人推
有無人中意俄佬小說

有冇推薦

以前睇過 地下室手記,不過冇睇完
留名
有冇北韓寫實書推介?
好似我們最幸福 呢一類
有冇茶花女個類既介紹

茶花女果類即係點呀? 法國文學?
可以睇下《包法利夫人》,好經典,我自己好喜歡!

巴爾扎克個類寫實主義?
有冇北韓寫實書推介?
好似我們最幸福 呢一類

行轉書局都大把
有無人中意俄佬小說

有冇推薦

哩本書post勁多人推

已加入待閱list,家下睇緊蘇菲,好慢
我有睇 如果這世界沒有貓 既小說,睇到最後喊出黎
另問有冇依類既書可以推薦,
係找尋人生既意義上面帶點溫情既故事

睇緊「冷酷異境 世界末日」,小弟才疏學淺,睇得有啲辛苦。

可以試下睇天地明察,數學+天文+圍棋+日本古代+追夢
不過幾多專有名詞,好似上左堂日本史咁
好似改左做電影,我無睇過,但你可以睇下trailer鍾唔鍾意先睇書既
另外好似有人講手塚治虫,可以睇"我的漫畫人生"了解返佢生平,睇完覺得佢真係一個神人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞