[睇書撚]到底有幾多連登仔有睇書習慣 III

1001 回覆
117 Like 2 Dislike
張愛玲
重睇《人間失格》中

下本諗住睇《對倒》

發覺香港睇書既軌跡真係差唔多……劉以鬯/太宰/村上/西西/董啟章/韓麗珠

咁請教一下,你有咩高見?

指出一個現象唔代表有批判成份,睇書好自由,如果以一個高姿態去指出他人讀既書低,反而on9

我反而想知點解大家無論咩背景咩學歷在社會咩崗位都好,都差唔多會睇呢啲書,我自己都係用以上作家入門

文青入門書
好想有個Post集中講下現時香港本土作家,睇外地文學唔係下下投入到

係,尤其有時唔識睇原文,翻譯版又1999

跟機

暫時今年正係睇左一本文學類嘅書。但我最近有個願景︰睇晒天地出版嘅《香港當代作家作品選集》
重睇《人間失格》中

下本諗住睇《對倒》

發覺香港睇書既軌跡真係差唔多……劉以鬯/太宰/村上/西西/董啟章/韓麗珠

指出一個現象唔代表有批判成份,睇書好自由,如果以一個高姿態去指出他人讀既書低,反而on9

我反而想知點解大家無論咩背景咩學歷在社會咩崗位都好,都差唔多會睇呢啲書,我自己都係用以上作家入門

以我見到ge分析下
劉係名氣好大 以及比較老一輩 好多人當入門咁睇(我自己冇睇)
太宰本人間失格係好多日本流行文化都有男主角影子 同埋本書好薄冇壓力 會忍唔住好奇睇
村上春樹 早十年八年係流行到一個點 我自己覺得當時冇乜流行文學寫到佢果種時代感 不過依家好多了
後三個:中學返學miss阿sir有叫我地揀黎睇寫review.... 我揀左not-on-list所以一路冇睇過 有機會補睇返

睇緊呢本

好悶
重睇《人間失格》中

下本諗住睇《對倒》

以我見到ge分析下
劉係名氣好大 以及比較老一輩 好多人當入門咁睇(我自己冇睇)
太宰本人間失格係好多日本流行文化都有男主角影子 同埋本書好薄冇壓力 會忍唔住好奇睇
村上春樹 早十年八年係流行到一個點 我自己覺得當時冇乜流行文學寫到佢果種時代感 不過依家好多了
後三個:中學返學miss阿sir有叫我地揀黎睇寫review.... 我揀左not-on-list所以一路冇睇過 有機會補睇返

個人認為太宰治或者關達哥之前係電視介紹過

番工睇
幾好睇
但成個書包重咗好多
https://hk.thenewslens.com/article/67671

之前有人問入門英文書,可以入去睇下

thx
一向對日本野興趣不大
但最近好迷宮本輝
有無同好
啱啱睇完《如果這世界貓消失了》,故事情節同思想都幾老套
有冇人睇天航既D系列
睇完村上既舞舞舞 感覺幾好 幫3部曲收埋個尾

本人認為多崎作是村上最好看的一部

個人最愛挪威
由執著直子到放下,再打俾綠
每個角色都好立體
重睇《人間失格》中

下本諗住睇《對倒》

以我見到ge分析下

劉係因為玩弄文字
其實mk文學都有少少似

太宰治係因為夠sad
啱年輕人叫春
咩好抱歉 我生而為人之類

村上就係流行,同埋某啲對白幾王家衛
(好似王家衛參考村上anyway)

所以其實都有個共同點,
就係幾啱叫春

當然有另一個簡單啲嘅解釋
就係比較多人推薦,即使推薦嘅人冇睇過

個人最愛挪威
每個角色都好立體

睇咗三次 都欣賞唔到
反而睇英文覺得比較有感覺

個人最愛挪威
每個角色都好立體

乜最後有揀綠咩
中途好似放低左,但係一開頭嘅倒敍已經講左係放唔低
有無人睇左to kill a mocking bird?
買左返黎未有時間睇
買左返黎未有時間睇

有睇過,講個細路女(加佢呀哥同有個朋友)嘅成長故事
佢老豆都係一個重要角色,一個榜樣,教佢地道德價值
開頭有幾個小故事,之後黎單大嘢,黑人殺人案,最後又有單火災,每個都有d信息帶出黎
都算好睇嘅,但個人就麻麻地,好似講兒童成長嘅單元式故事噉
買左返黎未有時間睇

有睇過,講個細路女(加佢呀哥同有個朋友)嘅成長故事
佢老豆都係一個重要角色,一個榜樣,教佢地道德價值
開頭有幾個小故事,之後黎單大嘢,黑人殺人案,最後又有單火災,每個都有d信息帶出黎
都算好睇嘅,但個人就麻麻地,好似講兒童成長嘅單元式故事噉

另外d英文好地道,唔係話d字好深,但對話應該好口語,唔太慣
想問下大家
有冇D 比較有詩意 用詞既書推介 好似志摩哥 個D

另外想問下有冇咩歷史書好睇?

THANKS
想問下大家
有冇D 比較有詩意 用詞靚既書推介 好似志摩哥 個D

THANKS
有冇人睇天航既D系列

想問下大家

THANKS

董橋
歷史:x燥的家邦
中史易讀既,黃仁宇 xx河畔談中國歷史

英文:the big history
有無人有睇one day
依本係我第一本睇既愛情(?)小說,一直都覺得愛情小說好老套,但睇完依本就改左觀
依家時不時都會翻睇
同埋依排睇緊達文西的密碼,好耐好耐之前睇左天使與魔鬼。
但本書成日都會講啲畫既作品啊,外國既地標之類,小弟唔知係咪因爲無咩幻想力,有時會代入唔到個情景。但整體嚟講都好睇。
想問下大家

THANKS

董橋
歷史:x燥的家邦
中史易讀既,黃仁宇 xx河畔談中國歷史

英文:the big history

除咗董橋呢~?
THXX
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞