[睇書撚]到底有幾多連登仔有睇書習慣 III

1001 回覆
117 Like 2 Dislike
唔記得加返D URL
睇緊芥川,對於林水福既譯本,我只有一個感想:

屌。

佢究竟有無返睇過一次自己譯乜春,之前佢譯大江健三郎又係譯到狗屁不通,今次芥川又係咁,講起都慶過火屎
覺唔覺台版書睇到好辛苦?
譯到1999

十九本加埋先8000台幣
不過除返開成廿蚊本運費
但都仲係平過香港買

會唔會重到仆街

加埋19KG
好彩直接速遞上門

我都買左十幾本書,運費點貴都係平過香港買
不過仲有本冇貨要調書有排等
留名

另多謝「老人與狗」巴打
介紹本「夏天、煙火、我的屍體」
堅係好睇

唔使客氣
記得咪睇佢本《巧克力與槍》就得啦
留名

另多謝「老人與狗」巴打
介紹本「夏天、煙火、我的屍體」
堅係好睇

唔使客氣
記得咪睇佢本《槍與巧克力》就得啦
總結上個月,睇左以下書:
你說,寮國到底有甚麼? 村上春樹
困難的愛 卡爾維諾
愛因斯坦的夢 艾倫萊特曼
玫瑰的名字 艾可
以前,我死去的家 東野圭吾

朋友推薦我睇玫瑰之名 不過聽佢講都幾深

我覺得深同難睇係在於歷史背景,係唔易讀
不過始終係以通俗小說出發,佢想講嘅真理觀、知識觀、符號嘅意思都明明確確寫左出黎
另外一本同呢本好相似嘅小說,係orham pamuk 嘅我的名字叫紅,個人覺得更吸引

eco我都想睇, 但都擔心睇到一舊雲
留名
睇緊homo deus

+1
好似Sapiens好睇d
困難的愛 卡爾維諾
玫瑰的名字 艾可

朋友推薦我睇玫瑰之名 不過聽佢講都幾深

我覺得深同難睇係在於歷史背景,係唔易讀
不過始終係以通俗小說出發,佢想講嘅真理觀、知識觀、符號嘅意思都明明確確寫左出黎
另外一本同呢本好相似嘅小說,係orham pamuk 嘅我的名字叫紅,個人覺得更吸引

eco我都想睇, 但都擔心睇到一舊雲

睇唔明咪skip左佢先囉,之後翻睇返
呢本可以當推理解迷小說,之不過加左d深嘅內容

屌。

佢究竟有無返睇過一次自己譯乜春,之前佢譯大江健三郎又係譯到狗屁不通,今次芥川又係咁,講起都慶過火屎

多謝報料
繼洪蘭baby之後又blacklist多一個

屌。

多謝報料
繼洪蘭baby之後又blacklist多一個

金閣寺唐月梅譯得好差,
大地出果本唔記得邊個譯者明顯高一班
睇大陸小說會唔會畀你哋屌
覺唔覺台版書睇到好辛苦?
譯到1999

成日睇到一半頂唔順
睇緊煙火三月

我買過一本黎睇,垃圾到不得了
加上大陸D作家好多意見都太主觀,
所以唔會再睇
留名
睇緊homo deus

+1
好似Sapiens好睇d

+1
已經唔算歷史書,似預言書
見大家都睇啲文藝/fiction多 好佩服 我成日見到好長就唔想睇

暫時依堆野同步睇
因為興趣、讀書科目同專長都唔一樣 所以比較雜
藍字書係短期讀物
其他係長期/抽內容睇

Sociology:
Liberalism and social action - John Dewey
Psychology:
Man's Search for Meaning - Viktor Frankl
Science:
Introducing Geomorphology - Adrian Harvey
• On the Origin of Species - Darwin
• The Cambrian Explosion - Douglas Erwin
Mythology:
• The Greek Myths - Kathryn Waterfield
Literature:
• Penguin's Poems for Life - Laura Barber
• 蘇軾詞選
Law:
• 香港法概論

求推介關於恐龍同化石嘅書
困難的愛 卡爾維諾
玫瑰的名字 艾可

愛因斯坦的夢好睇
睇一本等於睇左幾十本科幻小說ge idea
睇緊追憶似水年華...我覺得睇到我既前世今生

我買過一本黎睇,垃圾到不得了
加上大陸D作家好多意見都太主觀,
所以唔會再睇

係好參差
識得搵有大把好野

唔知點解好興果d飛機文網絡小說
成日搭車見到人睇
台灣人都好鍾意睇 仲有譯埋做英文聽講有唔少鬼佬鍾意
睇緊追憶似水年華...我覺得睇到我既前世今生

我都睇咗第一部呀,好鍾意佢d描寫景物同心理都好細緻!!
決定清翻書櫃啲書先再買新書 之前買得太過火
依家睇緊蘇菲的世界

呢幾個禮拜睇完 Mr Mercedes 同 Finder Keepers
依加睇緊End of Watch
其他果啲仲未開始
決定清翻書櫃啲書先再買新書 之前買得太過火
依家睇緊蘇菲的世界

睇呢本真係加油⋯⋯不如硬食一本哲學史入門算
睇小說,雖然時間過得快又開心。但真係學唔到啲咩。電子書以一敵萬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞