[睇書撚]到底有幾多連登仔有睇書習慣 III

1001 回覆
117 Like 2 Dislike

其實買多過睇,好多都做唔到由頭睇到尾

反弱脆

記得封面既一句
殺不死我的,使我更強大
會睇書既男仔好吸引

仲有聲線好聽既男仔最吸引
幫你講埋
一直都無咩大興趣睇村上春樹啲書,覺得好似好悶咁
不過聽你地講到有幾咁好睇,今晚終於的起心肝開左挪威的森林睇

覺得中文冇咁好睇

你既意思係睇日文

覺得中文冇咁好睇

你既意思係睇日文

英文

覺得中文冇咁好睇

你既意思係睇日文

英文

咁英文都唔係原著JA, 搵個譯得好既中文既OK
其實我想講既係
本書好好睇呀
依家睇到200頁到,比我想像中有趣得多

覺得中文冇咁好睇

你既意思係睇日文

英文

其實我想講既係
本書好好睇呀

因為我覺得中文譯得唔好
林少華譯得好 但唔似原作
賴明珠啲中文好難頂 但似日本feel

因為村上一開始創作係先諗英文
再轉番日文 所以我感覺上英文都幾貼近

我麻麻哋村上 不過都有keep住睇

覺得中文冇咁好睇

你既意思係睇日文

英文

其實我想講既係
本書好好睇呀

因為我覺得中文譯得唔好
林少華譯得好 但唔似原作
賴明珠啲中文好難頂 但似日本feel

因為村上一開始創作係先諗英文
再轉番日文 所以我感覺上英文都幾貼近

我麻麻哋村上 不過都有keep住睇

我係睇林少華,本身第一章個陣見佢譯到又"其"又"之",我諗住好難投入,本身對依種文系無咩興趣,但再睇落去比個故仔吸引左,不過間唔中都因為譯既問題有D唔通順
依家諗譯得麻麻都睇到放唔低手,本書真係好吸引
依本係我第1本既村上
睇緊百年孤寂,好多人物
睇開余華嘅書,活著、現實一種、許三觀賣血記都好正。剛睇完demian,講成長面對嘅迷惘、與惡嘅角力個啲,覺得唔錯。
想睇哲學或者多隱喻嘅文學作品,有無推薦?
睇緊百年孤寂,好多人物

最近睇完
雖然唔係自己鍾意嗰類型,但係無可否認係幾好睇
留明
識睇一定睇中國文學 突顯到人生性醜惡一面 唔似冰心寫到呢個世界有幾咁好 咁童話同夢幻 真係諗起都作嘔 推薦白先勇既小陽春 講男人既中年危機, 一個男人中年時往往係事業受情博鬥完凖備享福既時候,但。。
想買本散文睇
余光中 余秋雨同白先勇邊個好啲
想買本散文睇

余秋雨狗也不屌,另外兩個就必睇
想買本散文睇

余光中 佢D文字簡直殿堂級
不過自己語言鑑賞力有限,只捕捉到佢文學藝術既一鱗半爪。
想買本散文睇

白先勇小說好有功架,但我淨睇逷小說台北人,無睇逷散文
想買本散文睇

如果想睇靚字靚修辭 係咪余光中好啲
想買本散文睇

都可以咁講既,文字功架余光中稱得上頂級(華麗自然兼備),主要表現於詩同散文,不過好多字句都好深我覺得。睇完覺得自己咁多年寫、睇中文都係垃撚圾

如果散文來講,我自己睇過小思(翠拂行人首)亦相當有水準,文風自然率真亦有趣,好啱香港人囗味 不妨睇下 ,裡面有寫豐子愷既漫畫好正好深刻)

白先勇成就就以小說為主,要引發思考慢慢品味,不過暫時淨係煲過一本《台北人》都已經大把野細味,小說修辭手法運用得好出色例如大量對比、意象、平行、氣氛營造、意識流、象徵意義、仲有主題意識等等。係好高級。睇網上導讀會容易follow
亂入
岩岩睇完Time Keeper中英文版,準備開The Magic Strings of Frankie Presto
想買本散文睇

都可以咁講既,文字功架余光中稱得上頂級(華麗自然兼備),主要表現於詩同散文,不過好多字句都好深我覺得。睇完覺得自己咁多年寫、睇中文都係垃撚圾

如果散文來講,我自己睇過小思(翠拂行人首)亦相當有水準,文風自然率真亦有趣,好啱香港人囗味 不妨睇下 ,裡面有寫豐子愷既漫畫好正好深刻)

白先勇成就就以小說為主,要引發思考慢慢品味,不過暫時淨係煲過一本《台北人》都已經大把野細味,小說修辭手法運用得好出色例如大量對比、意象、平行、氣氛營造、意識流、象徵意義、仲有主題意識等等。係好高級。睇網上導讀會容易follow

余光中比較悶...
白先勇易入口啲
想買本散文睇

余光中比較悶...
白先勇易入口啲

都係呀,我都少少覺。如果純以趣味性而言,余光中既文字太華麗,例如佢形容沙田、吐露港既山景都用上大量詞語描述(有時重覆),非常微觀,好多艱深到飛起,並且有少少詩化,某D章節讀起上黎頗吃力。但有另外有一半內容都睇得好有趣例如 四個假想敵。但以文筆講佢都算頂級,學到好多中文

白先文筆就較直接,容易消化。但係文字背後所隱藏既象徵意義遠比文筆高深太多,我仲摸索緊

不過以上我既比較有D不對等,余光中係散文/評論為主,內容多出於自身生活經驗同主觀感受,讀者唔一定有共鳴。而我睇白先勇主要以小說為主,始終有故事情節承托又易入口D
想買本散文睇

余光中比較悶...
白先勇易入口啲

都係呀,我都少少覺。如果純以趣味性而言,余光中既文字太華麗,例如佢形容沙田、吐露港既山景都用上大量詞語描述(有時重覆),非常微觀,好多艱深到飛起,並且有少少詩化,某D章節讀起上黎頗吃力。但有另外有一半內容都睇得好有趣例如 四個假想敵。但以文筆講佢都算頂級,學到好多中文

白先文筆就較直接,容易消化。但係文字背後所隱藏既象徵意義遠比文筆高深太多,我仲摸索緊

不過以上我既比較有D不對等,余光中係散文/評論為主,內容多出於自身生活經驗同主觀感受,讀者唔一定有共鳴。而我睇白先勇主要以小說為主,始終有故事情節承托又易入口D

之前就係睇咗佢寫山嗰篇
完全頂唔住
反而我覺得佢教人中文嗰啲仲好睇
得著仲大

白先勇首推孽子 之後台北人
樓上講的超級同意
余秋雨好難睇
白先勇散文未睇過
余光中慢慢睇想像埋佢筆下個picture 成個世界都好靚

其實買多過睇,好多都做唔到由頭睇到尾

反弱脆

記得封面既一句
殺不死我的,使我更強大

同我口味相近
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞