[睇書撚]到底有幾多連登仔有睇書習慣 III

1001 回覆
117 Like 2 Dislike
終於睇完Sapiens
終於睇完Sapiens

如何
總結上個月,睇左以下書:
你說,寮國到底有甚麼? 村上春樹
困難的愛 卡爾維諾
愛因斯坦的夢 艾倫萊特曼
玫瑰的名字 艾可
以前,我死去的家 東野圭吾

朋友推薦我睇玫瑰之名 不過聽佢講都幾深

我覺得深同難睇係在於歷史背景,係唔易讀
不過始終係以通俗小說出發,佢想講嘅真理觀、知識觀、符號嘅意思都明明確確寫左出黎
另外一本同呢本好相似嘅小說,係orham pamuk 嘅我的名字叫紅,個人覺得更吸引

orham pamuk佢有本叫純真博物館
「那是我一生中最幸福的時刻,而我卻不知道。」
當初就係俾佢呢句吸引住

個作家好似真係依小說裏面嘅描述整咗個館出嚟
搞到我有d想去伊斯坦堡
留名

冇留意到白先勇嚟香港
只好拎早幾年出父親與民國時嘅talk嚟腦内回味一下

有冇人有睇過朱少麟? 由n年前學生時代睇到而家,每隔一段時間都會重睇會有好唔同嘅感受

傷心咖啡店之歌
睇果排好迷惘,睇完好似解咗少少鬱結
終於睇完Sapiens

睇緊 啱啱一半
精神病院:論精神病患與其他被收容者的社會處境

本書好學術性, 好多quotes, references

中譯得普通,睇得有D辛苦

不過講既野好全面

由機構政策到病人心理都有好詳細既描寫

建議睇左古典時期瘋狂史同榮格再睇呢本

Foucault 我睇唔明

前期foucault可以當故睇,佢算係畫公仔畫出腸(順便拉埋上面睇中定英文既話題,foucault直接睇英文會好淒慘,睇完中再睇英反而會省力啲)

睇左個開頭, 根本完全唔知發生緊咩事

可以睇埋救救正常人:失控的精神醫學
作者批判DSM-5同藥廠
困難的愛 卡爾維諾
玫瑰的名字 艾可

不過始終係以通俗小說出發,佢想講嘅真理觀、知識觀、符號嘅意思都明明確確寫左出黎
另外一本同呢本好相似嘅小說,係orham pamuk 嘅我的名字叫紅,個人覺得更吸引

當初就係俾佢呢句吸引住

搞到我有d想去伊斯坦堡

呢本買左未睇,好似話帶埋本書去個館會免費入場
Pamuk 本the strangeness in my mind都將成個Istanbul 嘅近代民生寫左出黎

岩岩睇完本名著
睇緊人類大命運
有冇巴打都睇緊

睇完, 好睇
再宣傳下
我地有個tg grp 有各類型嘅推介 都有review睇
歡迎大家一齊入黎傾下書 搵下知音人
https://t.me/joinchat/AAAAAEEYvAB9lnXPAeOV7A

推下先

睇緊依本
有冇人會幫本新書用包書膠包到靚靚仔仔架
為了活下去 我睇到流馬尿
依加仲有幾本村上春樹ge排緊隊等我
btw想送本有意義ge書比朋友 有冇咩推介
終於睇完Sapiens

如何

基本成本都幾好睇,係相當深入淺出的科普書,一本書講晒由智人出現至現在的歷史變化。用詞唔算大難,寫得有趣。最好睇係頭個幾個chapters,「認知革命」同「農業革命」。去到最後兩個章節講未來人類演化,老老實實有D難頂,好似到喉唔到肺咁。當然「大歷史」類的書就唔可以期待太深入同指細。
困難的愛 卡爾維諾
玫瑰的名字 艾可

當初就係俾佢呢句吸引住

搞到我有d想去伊斯坦堡

純真博物館個主角個種痴戀有D恐怖
呢排睇緊republic
想問下咁多位巴打有無書係可以睇完會覺得心靈有所慰藉
六七五十年搵左本張家偉寫的「六七暴動: 香港戰後歷史的分水嶺」睇

閣樓?

閣樓?

小小夜曲
近排睇完
終於睇完Sapiens

如何

基本成本都幾好睇,係相當深入淺出的科普書,一本書講晒由智人出現至現在的歷史變化。用詞唔算大難,寫得有趣。最好睇係頭個幾個chapters,「認知革命」同「農業革命」。去到最後兩個章節講未來人類演化,老老實實有D難頂,好似到喉唔到肺咁。當然「大歷史」類的書就唔可以期待太深入同指細。

5分鐘批判性讀完「神作」《人類簡史》
http://philosophy.hk01.com/sns/article/91389
想睇小說又想學英文
有冇啲無咁深又好睇嘅介紹
由一月開始睇The Penguin History of the World睇到而家,一千二百頁上下剩係睇到四百頁,期望暑假內睇完

呢本書由前歷史講到廿一世紀,雖然範圍廣闊,但細節都算完整(譬如講拜占庭果陣由前期既衰敗講到Leo III, Irene, iconoclasm, 中興講到East-West Schism, 1204AD 同埋1453AD,講Roman Empire 仲用咗整整九十頁 ),作者都有分析事件既來龍去脈。但係想睇呢本書既話,你真係要有相關英文詞彙量同理地理知識(Gulf Sea, Black Sea, Red Sea, Aegean Sea, Adriatic Sea 等等呢D係基本常識,如果連中東國家都分唔清就...... )
星期五同火武耀揚
世界十大經典推理小說

1. Y的悲劇
2. 童謠凶殺案
3. 桶子
4. 艾克洛德命案
5. 格林家命案
6. 稻草的女人
7. 埃及十字架的秘密
8. 死之吻
9. X的悲劇
10. 黃色房間之謎

唔知依度有無推理迷, 我睇左1,4,9
係今時今日睇左咁多本推理小說之後,依幾本唔可以話十分精彩
但諗返起6,70年前出版既依D書,比後世唔同既推理小說去參考
依3本都算係好經典既作品
世界十大經典推理小說

1. Y的悲劇
2. 童謠凶殺案
3. 桶子
4. 艾克洛德命案
5. 格林家命案
6. 稻草的女人
7. 埃及十字架的秘密
8. 死之吻
9. X的悲劇
10. 黃色房間之謎

唔知依度有無推理迷, 我睇左1,4,9
係今時今日睇左咁多本推理小說之後,依幾本唔可以話十分精彩
但諗返起6,70年前出版既依D書,比後世唔同既推理小說去參考
依3本都算係好經典既作品

身為推理懸疑書迷竟然一本都未睇過,睇黎要下下苦功
最多睇都係東野圭吾,其次湊佳苗(so-so)
細個睇晒成套福爾摩斯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞