[睇書撚]到底有幾多連登仔有睇書習慣 III

1001 回覆
117 Like 2 Dislike
睇完村上既舞舞舞 感覺幾好 幫3部曲收埋個尾

本人認為多崎作是村上最好看的一部

個人最愛挪威
由執著直子到放下,再打俾綠
每個角色都好立體

唔知係我睇得太快定唔夠深入
挪威 我覺得性愛嘅部分太多
多到有點覺得主角好似無乜靈魂
只係靠依附女人/係女人身上刷存在感
但又好似寫緊一般人荒淫嘅經歷咁
我自己就覺得呢本有小小overrated

蔡瀾:

很慚愧,被現代年輕人捧上天的日本作家村上春樹的書,我一本也沒有看過。
有時候和外國文學青年談東方的書,他們也常大喊 Haruki, Haruki。以為春樹是姓,不會叫出 Murakami來。
台灣讀者更是對這位作家情有獨鍾,新書一出往往即刻登上暢銷榜,作品至今已翻譯了四十二本。一九八七年出版的《挪威的森林》,在日本賣了七百萬冊,奠定村上不墮的聲譽,當年買了這本書,放在架上,一直到現在生病,才肯拿下來翻翻,一口氣看完。
故事發生在東京和京都的一個療養院,與歐洲一點關係也沒有,書名只是男女主角常聽的一首輕古典音樂。
和許多剛出道的作者一樣,最初出版的書,都可以看出自傳性的影子。當然,讀者知道,是把真實加上虛構罷了。

這些年輕作者,古典文學根基不強,都以看了《麥田捕手》為傲。村上更受美國的費滋哲羅的影響。書中不斷提到他的《偉大的蓋茨比》,費滋哲羅的作品不多,如果是海明威,也許更有深度。費滋哲羅在嚴肅文學中並不偉大,流行小說,已覺老土。
當然,性愛的描寫在一九八七年可以說是大膽。和女主角的,多數是口交,真正的只有一次。女配角的同性戀描述也加了進去,最後又和她大戰三百回合。啊,當今作者,把性愛全掉了,可讀性就極低。既然要細述,又不肯撕下面具。來點露骨的,豈非更為真實?
故事鬆散,並非完整,也沒有結局。女主角患有精神病,若要看同類的角色,德國雷馬克的《黑色石十字》更為可觀。
沒性愛的話,看亦舒小說好了。要看生動有趣,或者講憂鬱的,看老一輩的日本作家森鷗外、端川康成、谷崎潤一郎、佐藤春夫和大宰治等人的作品,才真正算得上是一本小說。村上的,一本都嫌多了。

好正
老人家夠串
聽好多中文系人對蔡瀾倪匡d老一輩寫作人嗤之以鼻
但講到睇書同眼界都唔知有無佢地咁多同咁闊

佢兩個大洗,要錢,所以寫好多質素參差

倪匡小說明顯有堆字數

但讀書量同水平應完勝哩一代人
就嚟書展好興奮

書展只係一個比D平時唔睇書既人去打卡既地方

agger 去書展只會買咗一堆冇乜大興趣但因為平而買嘅書
然後睇兩個chapter就擺埋一邊

btw 睇緊sapiens 睇完就睇homo deus
之前睇咗一本the art of loving
偏psycho嗰邊 但啲觀點幾好

再btw 想了解下尼采 或者法國哲學 有咩介紹?

agger

真係鍾意睇書既應該唔會鍾意去書展
lm
就嚟書展好興奮

agger 去書展只會買咗一堆冇乜大興趣但因為平而買嘅書
然後睇兩個chapter就擺埋一邊

btw 睇緊sapiens 睇完就睇homo deus
之前睇咗一本the art of loving
偏psycho嗰邊 但啲觀點幾好

再btw 想了解下尼采 或者法國哲學 有咩介紹?

agger

真係鍾意睇書既應該唔會鍾意去書展

又唔係喎 有d書幾平 例如英文書
書展會有冷門書搵到
同埋同一本書數量多d 唔洗好似去書局仔咁買本俾人揭到殘晒ge
不過人多得好恐怖
每年書展&聖誕倒數會二揀一去
毒撚需要出街感受下人氣

btw, 講起蔡生
有冇人知點解係高/連登個個都屌得,除左eason林夕黃子華蔡瀾
佢地係咪dna上進化左做新物種
路過分享吓
建築撚 好鐘意睇urban planning嘅書
最近睇緊Charles Montgomery嘅Happy City
中譯叫 是設計,讓城市更快樂
主要講宜家城市發展趨勢
同經濟科技生活模式嘅關係
有冇巴絲有類似嘅書介紹?

有巴打介紹有咩書關於賭博/統計

Beat the dealer,google就有

Poker face of Wall Street 都好睇
路過分享吓
最近睇緊Charles Montgomery嘅Happy City
主要講宜家城市發展趨勢

王于漸:
......Jane Jacobs 1961年的名著The Death and Life of Great American Cities(《美國偉大城市的生與死》),令她成為美國的「維城」英雄。當時流行市區重建,規劃師和建築師致力興建公營房屋;但Jacobs認為乏味之極,她踢開現代的城市規劃,提倡社區要有動力。她其後寫了幾本主要談論經濟的書,其中1969年的The Economy of Cities(《論城市經濟》)和1984年的Cities and the Wealth of Nations(《城市與原富》),更就經濟發展提出極具啟發性、以至挑戰性的命題。

http://wangyujian.hku.hk/?p=344&lang=zh-hant
路過分享吓
主要講宜家城市發展趨勢

王于漸:
......Jane Jacobs 1961年的名著The Death and Life of Great American Cities(《美國偉大城市的生與死》),令她成為美國的「維城」英雄。當時流行市區重建,規劃師和建築師致力興建公營房屋;但Jacobs認為乏味之極,她踢開現代的城市規劃,提倡社區要有動力。她其後寫了幾本主要談論經濟的書,其中1969年的The Economy of Cities(《論城市經濟》)和1984年的Cities and the Wealth of Nations(《城市與原富》),更就經濟發展提出極具啟發性、以至挑戰性的命題。

http://wangyujian.hku.hk/?p=344&lang=zh-hant

Jane Jacobs 當然正啦
如果想睇城市規劃思想發展就Cities of tomorrow, 如果想睇規劃災難就一定係Great Planning Disasters
仲有本係叫walkability係有關walkable city都可以睇下
想問下有冇d係懸疑故仔但唔係(主要)講殺人查案?
之前去書局想買書但係見到全部都係殺人偵探查案

龍紋身的女孩,第13個故事,GONE GIRL

龍紋身的女孩嗰三本都超好睇
路過分享吓
主要講宜家城市發展趨勢

王于漸:

如果想睇城市規劃思想發展就Cities of tomorrow, 如果想睇規劃災難就一定係Great Planning Disasters
仲有本係叫walkability係有關walkable city都可以睇下

Jane Jacobs同walkable city都睇過~
諗住之後開始睇一本叫social justice and the city
路過分享吓
主要講宜家城市發展趨勢

王于漸:

諗住之後開始睇一本叫social justice and the city

David Harvey
我次次都睇唔完佢D書
就嚟書展好興奮

我係貪佢有折扣我先想去
大佬邊有咁多錢日日係出邊買書啊

Beat the dealer,google就有

Poker face of Wall Street 都好睇

謝巴打
就嚟書展好興奮

我係貪佢有折扣我先想去

去睇女就去睇女啦 講到書展好平咁
就嚟書展好興奮

我係貪佢有折扣我先想去

新人留名,書展買得多既係幾抵
就嚟書展好興奮

我係貪佢有折扣我先想去

我自己就係女
學生鬼有錢呀
一本書都百幾蚊平時
就嚟書展好興奮

我係貪佢有折扣我先想去

新人留名,書展買得多既係幾抵

重點係英文書
平時一定冇折書展就有七折
就嚟書展好興奮

我係貪佢有折扣我先想去

我自己就係女
學生鬼有錢呀
一本書都百幾蚊平時

去樓上書店、博客來平時都有折
根本無分別
唔洗講到書展特別平
路過分享吓
主要講宜家城市發展趨勢

王于漸:

David Harvey
我次次都睇唔完佢D書

原來勁人

得閒分享吓
就嚟書展好興奮

我係貪佢有折扣我先想去

我自己就係女
學生鬼有錢呀
一本書都百幾蚊平時

學生妹

依家會睇書既學生妹好少見
就嚟書展好興奮

我係貪佢有折扣我先想去

我自己就係女
學生鬼有錢呀
一本書都百幾蚊平時

原來你喺去睇仔
去book depository買啦 或者買部kindle
lm
書展會有冷門書搵到
同埋同一本書數量多d 唔洗好似去書局仔咁買本俾人揭到殘晒ge
不過人多得好恐怖
每年書展&聖誕倒數會二揀一去
毒撚需要出街感受下人氣

btw, 講起蔡生
有冇人知點解係高/連登個個都屌得,除左eason林夕黃子華蔡瀾
佢地係咪dna上進化左做新物種

乜蔡瀾都上左神台
但上左神台都屌得啫
睇過一本就下結論話一本都嫌多真係咩道理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞