[睇書撚]到底有幾多連登仔有睇書習慣 III

1001 回覆
117 Like 2 Dislike
有冇人有行開樓上書店可以推介下?

樂文 - CWB 同 旺角
序言 (人文社科書籍為主) - 旺角

得閒留意下
小弟英文好差,從來未試過睇完一本英文書。
諗住襯sem break呢幾個月試下睇完一本。
各位巴絲有咩好推介岩新手

animal farm

其實你想睇咩genre先? Non-fiction 普遍會易睇過fiction 因為fiction 好多有少少唔同意思既動詞 例如: 望人都可以有唔同方法 唔同感情 glare, gaze, peer, glower, scowl, beam...

adj就更加多 如果想學英文 我會建議你睇下自己有興趣既non fiction先 睇多啲人地點寫野
有冇人有睇人類大歷史同人類大命運
超級好睇 講曬成個人類社會係點建構出黎同埋將來既發展

我自己冇睇過。但呢到好多人有睇。我有朋友翻睇再翻睇本《人類大歷史》。

睇左 但覺得對於insight唔係幾多,呢類既睇 極簡歐洲史同 槍炮、病菌與鋼鐵

識睇一定睇張愛玲

正,啱啱睇完半生緣
巴打有冇邏輯學嘅書介紹 最好中文,英文差

認真研究:邏輯入門
趣味:思考的藝術

李天命個五本作為啟蒙都幾好
易讀
大個左覺得蔣勳d書幾好睇 思考人生的
最近開始sem break想輕鬆下就睇緊桐華d書
如果有巴打鐘意金庸 不妨睇下鄭丰

李天命個五本作為啟蒙都幾好
易讀

thx 巴打
《破惘 - 思之旅(星篇)》
《李天命的思考藝術》
《從思考到思考之上 - 思之旅(宙篇)》
《哲道行者》
《殺悶思維- 思之旅(晶篇)》
係咪呢5本

我自己冇睇過。但呢到好多人有睇。我有朋友翻睇再翻睇本《人類大歷史》。

睇左 但覺得對於insight唔係幾多,呢類既睇 極簡歐洲史同 槍炮、病菌與鋼鐵

識睇一定睇張愛玲

Gun Germs and Steel 買左 但感覺好似同人類大歷史內容幾重覆 所以未有動力睇住

Gun Germs and Steel嗰作者係人類大歷史嗰導師, 根本係一脈相乘
近排睇偷書賊
唔知係我問題定咩 我覺得譯得唔算太好
有時覺得有啲難睇

依個version?

Yes 我淨係搵到呢個version
要好專心睇先得

我覺得無問題wo,仲覺得寫得幾好

應該係我問題 次次睇翻譯小說都係咁
lm
近排睇緊動物農莊
lm
近排睇緊動物農莊

係咪上面巴打推介個本英文書
有冇巴打睇九巴刀都恐
lm
近排睇緊動物農莊

係咪上面巴打推介個本英文書

靈劍

靈劍

識睇一定睇張愛玲

Gun Germs and Steel 買左 但感覺好似同人類大歷史內容幾重覆 所以未有動力睇住

Gun Germs and Steel嗰作者係人類大歷史嗰導師, 根本係一脈相乘

Diamond主力講地理對文明發展既影響
Harari就主力講想像力對人類發展既影響
係就係有D地方重覆,但未至於一樣
唔係幾睇得入董啟章,行文幾密集,唔太舒服
最近睇左余華既黃昏裡孩子同第七天
兩本都好好睇
第七天睇到眼濕濕
最近睇左余華既黃昏裡的男孩同第七天
兩本都好好睇
第七天睇到眼濕濕

有冇巴打睇九巴刀都恐

巴打想問下有無d書係講用統計學去做決策
巴打想問下有無d書係講用統計學去做決策

signal and the noise

講用統計學去做決策點解會炒車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞