[睇書撚]到底有幾多連登仔有睇書習慣 III

1001 回覆
117 Like 2 Dislike
有冇東野圭吾fans
睇緊煙火三月

李碧華 煙花三月?

係 打錯字

衣本好好睇

利申:李碧華fans,尤其鍾意佢d長篇小說:青蛇,生死橋,霸王別姬

李碧華fans揮手,你講果幾本都睇過晒
(但唔係好鍾意d短篇)

仲有川島芳子

仲有胭脂扣,李碧華曾經講過當年寫十二少呢個角色,腦海裡真係以張國榮嘅形象為藍本去寫
有冇東野圭吾fans

唔算fans 不過睇過白夜行覺得好正

仲有冇其他好推介
有冇東野圭吾fans

仲有冇其他好推介

幻夜、空洞的十字架
有冇東野圭吾fans

仲有冇其他好推介

幻夜、空洞的十字架

睇過25本算唔算
http://www.goodreads.com/review/list/64707641?shelf=%23ALL%23
依張LIST有我睇過既

李碧華 煙花三月?

係 打錯字

衣本好好睇

利申:李碧華fans,尤其鍾意佢d長篇小說:青蛇,生死橋,霸王別姬

(但唔係好鍾意d短篇)

仲有川島芳子

仲有胭脂扣,李碧華曾經講過當年寫十二少呢個角色,腦海裡真係以張國榮嘅形象為藍本去寫

睇李碧華d書真係享受,其實有少少似睇戲咁,佢寫每一幕都好有電影感,每一個場景既設定都好似為左拍戲而寫咁

見好多人推薦
入返本先

李碧華 煙花三月?

係 打錯字

衣本好好睇

(但唔係好鍾意d短篇)

仲有川島芳子

睇李碧華d書真係享受,其實有少少似睇戲咁,佢寫每一幕都好有電影感,每一個場景既設定都好似為左拍戲而寫咁

見好多人推薦
入返本先

有無睇過奇幻夜
我見NOW成日做,未睇過

第一次知李碧華就係套電影
留名

另多謝「老人與狗」巴打
介紹本「夏天、煙火、我的屍體」
堅係好睇

唔使客氣
記得咪睇佢本《巧克力與槍》就得啦

唉屌乙一迷中伏,btw其實佢仲有幾多個筆名

第一次知李碧華就係套電影

其實我見D POSTER都有D興趣睇依套野
不過港產鬼片多數都好ON9先卻步
遲下有機會睇下先
三體值唔值得睇?
商務有晒三集 但$120一本
啲紙質又差 係英文小說果隻
三體值唔值得睇?

從唔幫襯大書局
睇緊李宗吾嘅《厚黑學》

初時我都以為好高深講人生哲理,原來佢以力學+淺白理論以剖析古今人物面厚心黑嘅特色

仲有佢嘅理論被當時嘅人視為痴線佬,所以佢呢種「別人笑我太瘋癲 我笑他人覺不穿」嘅性格所寫嘅野係好引人入勝
睇開心理書多

係 打錯字

衣本好好睇

(但唔係好鍾意d短篇)

仲有川島芳子

但係翻拍李碧華小說嘅電影入面,我係覺得《胭脂扣》拍得比較好,其他都唔係好對感覺
(當然,霸王別姬因爲有哥哥而私底下加多100分
留名

另多謝「老人與狗」巴打
堅係好睇

唔使客氣

乙一我都有睇,Seven Rooms嚇到我瀨屎
三體值唔值得睇?

可以上網睇少少先決定 佢本身都係網上連載先
反而出版刪左開頭講文化大革命果個chapter
係好睇的

利申 上網追過 後尾有買返書支持
留名

另多謝「老人與狗」巴打
堅係好睇

唔使客氣

呢d我會一路睇一路搵bug 搵到bug就唔驚佢
留名

另多謝「老人與狗」巴打
堅係好睇

唔使客氣

呢d我會一路睇一路搵bug 搵到bug就唔驚佢

佢好擅長氣氛營造
《夏天 煙火 我的屍體》雖然文筆有點粗糙,但氣氛營造一流
薜西弗斯神話
薜西弗斯神話

好似好正
講咩?
有冇東野圭吾fans

仲有冇其他好推介

解憂雜貨店 第一次睇睇完起曬雞皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞