[睇書撚]到底有幾多連登仔有睇書習慣 III

1001 回覆
117 Like 2 Dislike
想問下大家
有冇D 比較有詩意 用詞既書推介 好似志摩哥 個D

另外想問下有冇咩歷史書好睇?

THANKS

董橋
歷史:x燥的家邦
中史易讀既,黃仁宇 xx河畔談中國歷史

英文:the big history

除咗董橋呢~?
THXX

余光中
有無人有睇one day
依本係我第一本睇既愛情(?)小說,一直都覺得愛情小說好老套,但睇完依本就改左觀
依家時不時都會翻睇

係咪拍左做戲架呢本?
想睇人類大命運/人間失格
本人類大命運上網睇到好似要成200蚊
有冇巴打睇完打算放

TG:wai0607

博客來一百左右,電子書就仲平,你邊度見到二百?

我自己就樂文買都好似百一定百二

我睇商務個網

都估到你
好心你就爬吓文啦,無謂再俾錢啲狗也不屌嘅三中商啦

係三聯買左差唔多10k先醒覺博客來係平咁多
有冇巴打睇完打算放

我睇商務個網

都估到你

價錢是其次
想知就自己google三中商
有冇巴打睇完打算放

我睇商務個網

都估到你

價錢是其次

一樣價錢都唔會幫襯個幾間共狗書局

https://www.goodreads.com/book/show/26845714

2日睇完,寫作角度幾特別,係用一個有自閉證既小朋友既第1身去寫,令你明白D自閉既小朋友既諗法,話寫得好精彩完全談唔上,不過可以藉住依本書了解有自閉小朋友既諗法
都值得一睇

講返依本,本書既主線係講其實貨幣係無必要比國家控制,國家控制貨幣只要為左比商家同國家自己本身賺更多既錢,入面有唔小例證都唔錯,而且入面D解釋都幾易令人明白,無讀過ECON都明佢想講D咩,而書中最令我印象深刻既依段

"假想現在市場上流通的貨幣非常穩定,某個企業家或者政府因為突然需要大量的錢,所以向銀行貸款或舉債,導致市場上總額貨幣突然上升了。這些拿到"新錢"的人在物價還未上升時悄悄買入各種資產,然後這些"新錢"一層層往下流通,拿到這些"新錢"的店家再把錢拿去購買其他商品,導致那些商品漸漸價格提高,等到錢到了可憐的最底層手中時已經變成"舊錢",購買力相對第一手拿到"新錢"的人來說已經沒有那麼強,變成了相對的輸家。"

段野上網COPY,內容大致上係咁
有冇巴打睇完打算放

我睇商務個網

都估到你

價錢是其次

敏感書唔買
有冇人睇過寂莫的力量?
Lm
有無散文類推介
小弟讀書唔多
只求空閒時間睇下
識多d野 傾偈都多d野傾

龍應台既目送,我睇到睇濕濕

我都係

王良和嘅山水之間都唔錯 不過係寫景多

我睇商務個網

都估到你

價錢是其次

敏感書唔買

連誠品都唔賣
Sad but true ,其實好多二樓書店都要問三中商拿書
依本係我第一本睇既愛情(?)小說,一直都覺得愛情小說好老套,但睇完依本就改左觀
依家時不時都會翻睇

係咪拍左做戲架呢本?

係啊,叫真愛挑日子/情約一天
lm
去二手apps買書好平
[ ]https://img3.doubanio.com/lpic/s1468523.jpg[/img]
https://www.goodreads.com/book/show/26845714

2日睇完,寫作角度幾特別,係用一個有自閉證既小朋友既第1身去寫,令你明白D自閉既小朋友既諗法,話寫得好精彩完全談唔上,不過可以藉住依本書了解有自閉小朋友既諗法
都值得一睇

[ ]https://images.gr-assets.com/books/1473470286l/31931997.jpg[/img]
講返依本,本書既主線係講其實貨幣係無必要比國家控制,國家控制貨幣只要為左比商家同國家自己本身賺更多既錢,入面有唔小例證都唔錯,而且入面D解釋都幾易令人明白,無讀過ECON都明佢想講D咩,而書中最令我印象深刻既依段

"假想現在市場上流通的貨幣非常穩定,某個企業家或者政府因為突然需要大量的錢,所以向銀行貸款或舉債,導致市場上總額貨幣突然上升了。這些拿到"新錢"的人在物價還未上升時悄悄買入各種資產,然後這些"新錢"一層層往下流通,拿到這些"新錢"的店家再把錢拿去購買其他商品,導致那些商品漸漸價格提高,等到錢到了可憐的最底層手中時已經變成"舊錢",購買力相對第一手拿到"新錢"的人來說已經沒有那麼強,變成了相對的輸家。"

段野上網COPY,內容大致上係咁

經濟個本好似幾得意
去二手apps買書好平

咩APPS
啱啱睇完千羽鶴,啱啱search先知有續集波千鳥
但係好似得一個版本有譯埋
但係圖書館好似無嗰個版本
慘呀
網購博客來 本土樂文
[華文文學]
大家有無聽RTHK新一輯 遇見文學?
可以係度重溫番,我都喺今日先知,MISS左好多集
http://www.rthk.hk/radio/radio1/programme/meet_literature

瓊瑤 《窗外》
#15 作家:瓊瑤

金庸《鹿鼎記》
#14 作家:金庸

董橋 《從前》
#13 作家:董橋

林語堂散文集
#12 作家:林語堂

三毛 《撒哈拉的故事》
#11 作家:三毛

朱天心 《初夏荷花時期的愛情》
#10 作家:朱天心

丁玲 《莎菲女士的日記》
#9 作家:丁玲

余光中 《聽聽那冷雨》
#8 作家:余光中

阿城 《棋王》
#7 作家:阿城

小思《承教小記》
#6 作家:小思

冰心 《繁星》、《春水》
#5 作家:冰心

北島 《回答》
#4 作家:北島

徐志摩 再別康橋
#3 作家:徐志摩

陳映真 將軍族
#2 作家:陳映真

楊絳 幹校六記
#1 作家:楊絳
依家時不時都會翻睇

係咪拍左做戲架呢本?

係啊,叫真愛挑日子/情約一天

Thank you巴打,會揾黎睇下,咁啱想睇愛情類
去二手apps買書好平

咩APPS

咁apps?
已經好耐冇完完全全睇完一本書 有咩方法令自己睇翻
自己好中意日本文學
村上春樹 太宰治 三島由紀夫
黎緊想睇川端康成

哲學近來看緊本哲學史:哲學的故事
好看的,翻譯也幾好
平時中意看存在主義,尼采

近來覺得近代史都幾好看
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞