[睇書撚]到底有幾多連登仔有睇書習慣 III

1001 回覆
117 Like 2 Dislike

直頭垃圾

點解咁講?

我成日覺我講埋D阿媽係女人既野
睇完完全無得著

做得野耐就會希望有人keep住提醒你阿媽係女人,來確保翻世界真係有最低限度既basic rules了,我的觀察啦

利申:唔睇心靈雞湯,哂時間

或者咁講, 我就覺得心靈慰藉呢樣野真係道可道非常道
一本小說都可以慰藉到心靈, 但如果你特登出本書去慰藉, 就好夾硬同埋多餘, 對我黎講仲有反效果

我會搵本warm啲嘅小說睇好過

根本就係

有兩類書我一定唔會睇,完全反感要blacklist:
1. 勵志、心靈書
2. 職場技巧,成功書

同好

我都係喎, 你唔同好我既
睇緊周保松極政治的道德
本野好撚悶

我睇完呢本之後仍頂得順,再開《自由人的平等政治》黎睇,睇到50頁咁上下之後覺得好難跟了。太多論點、邏輯辯證,如果本身唔係讀呢科會好覺得好難哽。

你冇底睇真係唔明
特別冇上過咩logic /critical thinking

我就係冇底
仲走去睇埋john mill 《論自由》,加上幾十年前d翻譯翻到1999,我邊睇邊嘔。

睇完完全無得著

做得野耐就會希望有人keep住提醒你阿媽係女人,來確保翻世界真係有最低限度既basic rules了,我的觀察啦

一本小說都可以慰藉到心靈, 但如果你特登出本書去慰藉, 就好夾硬同埋多餘, 對我黎講仲有反效果

根本就係

1. 勵志、心靈書
2. 職場技巧,成功書

同好

不嬲都將哩類書歸入狗也不屌系列

睇完完全無得著

根本就係

1. 勵志、心靈書
2. 職場技巧,成功書

同好

agger
soci撚有咩書好睇?
我想放假睇多d社會學上既書

睇公共哲學名著,
例如:《論自由》,《社會契約論》,《君主論》,《政府論》,《文明衝突與世界秩序之重建》,馬克思嘅所有書等等。
有冇經濟入門書可以推薦下

張五常

國富論

國富論

Google睇咗書評好似唔錯
唔該絲打

睇完完全無得著

根本就係

1. 勵志、心靈書
2. 職場技巧,成功書

同好

我呢排睇緊Think and Grow Rich
Awaken the Giant within
覺得好正

國富論

唔該絲打

哩啲都叫入門書 連登仔真喺高質

國富論

唔該絲打

入門唔應該睇咁學術嘅書
你去書局搵下有冇D「圖解XX」「一本便通XX」仲好

國富論

唔該絲打

入門唔應該睇咁學術嘅書

國富論點可能係入門
不如睇張五常既經濟解釋
有係巴打有睇開logic既書
或者中國political economy既書

睇過一本茅于軾嘅書咋。
劉曉波果D算唔算?

國富論

唔該絲打

入門唔應該睇咁學術嘅書

咁我去書局睇下先
唔該幾位巴打

睇過一本茅于軾嘅書咋。
劉曉波果D算唔算?

劉曉波有無咩推介
前排睇過一本叫Capitalism without democracy 講中國點解經濟起飛都推動唔到民主發生
分析得好獨到 個作者係呢個領域既大教授

睇過一本茅于軾嘅書咋。
劉曉波果D算唔算?

劉曉波有無咩推介
前排睇過一本叫Capitalism without democracy 講中國點解經濟起飛都推動唔到民主發生

Capitalism without democracy有冇中文版?有我都想睇下。但我見個作者好後生,係咪真係信得過架?

劉曉波我冇資格推介,因為我正係睇過《大國沉淪》一本,入面係article形式,有D 段落重複左,睇完ok有得著,但可惜好多野內容都唔update。其他書未睇過,但一定要睇要買要收藏,因為書店慢慢都冇再擺佢嘅書出黎,加上佢呢一世應該冇機會再出書,要買就趁早。

睇過一本茅于軾嘅書咋。
劉曉波果D算唔算?

劉曉波有無咩推介

Capitalism without democracy有冇中文版?有我都想睇下。但我見個作者好後生,係咪真係信得過架?

劉曉波我冇資格推介,因為我正係睇過《大國沉淪》一本,入面係article形式,有D 段落重複左,睇完ok有得著,但可惜好多野內容都唔update。其他書未睇過,但一定要睇要買要收藏,因為書店慢慢都冇再擺佢嘅書出黎,加上佢呢一世應該冇機會再出書,要買就趁早。

好似有中文版 你google下 我記得大學圖書館同公共圖書館都好似有
信得過 其實佢唔後生喇 有五字頭,我見過佢真人 真係中國political economy呢個領域既頭頭
而家再睇緊其他呢個領域既高手

你講得岩,劉曉波呢一世真係無咩機會再出書
同埋想問下有無巴打絲打睇過A concise introduction to Logic呢本書
入門黎講唔錯?
同埋想問下有無巴打絲打睇過A concise introduction to Logic呢本書
入門黎講唔錯?

睇過中文版,我係上面推介過呢本。好中肯同埋好concise。
入門黎講唔錯?

睇過中文版,我係上面推介過呢本。好中肯同埋好concise。

sorry 講錯。我冇睇過。
入門黎講唔錯?

你講既係香港簡史?見你上面有提起
呢本我中英版都有買
入門黎講唔錯?

你講既係香港簡史?見你上面有提起
呢本我中英版都有買

係啊見到concise乜乜乜,冇睇清楚
有無類似Mitch albom 既作家推介好鍾意依個style
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞