[睇書撚]到底有幾多連登仔有睇書習慣 III

1001 回覆
117 Like 2 Dislike
大家平時點keep住自己d書,漫畫小說果種size就話容易搵到膠套姐,好似快思慢想、超級預測果埋厚又大本既書點算

個人會用包書膠

包書膠防到入面咩?有無相?
d膠過幾年會縮水
唔好包咁啱size
新手想問吓博客來啲書質素如何?
我見到啲書角位崩咗/摺咗爛咗,
個心都會好唔舒服好唔自在
但見到平咁多又好想試吓訂

博客來試過包裹太大免費轉寄上樓,送到黎戈陣個紙箱凹晒嚇到hihi咁

入面d書無事,精精神神,角位會有氣袋頂住,有下次
大家平時點keep住自己d書,漫畫小說果種size就話容易搵到膠套姐,好似快思慢想、超級預測果埋厚又大本既書點算

個人會用包書膠

我包書主要唔俾佢撞崩角
見大家都睇啲文藝/fiction多 好佩服 我成日見到好長就唔想睇

暫時依堆野同步睇
因為興趣、讀書科目同專長都唔一樣 所以比較雜
藍字書係短期讀物
其他係長期/抽內容睇

Sociology:
Liberalism and social action - John Dewey
Psychology:
Man's Search for Meaning - Viktor Frankl
Science:
Introducing Geomorphology - Adrian Harvey
• On the Origin of Species - Darwin
• The Cambrian Explosion - Douglas Erwin
Mythology:
• The Greek Myths - Kathryn Waterfield
Literature:
• Penguin's Poems for Life - Laura Barber
• 蘇軾詞選
Law:
• 香港法概論

求推介關於恐龍同化石嘅書

Suede fan
留名

推薦呢本 文筆非常好
動人真緻 必讀系列

已放入書單

圖已cap,搵日慢慢J看

This has been a bestseller for a while
Very sad
BTW
最近睇緊 Tony Robbins
Awakening the Giant within
想掌握自己人生可以一讀
想問下有冇巴打係金石堂買開書?
博客來定金石堂好d?
另外,想問下係博客來買書嘅巴打,送上門平d定7仔拎平d?
唔該。
利申 最近想睇唐君毅本《致廷光書》
留個靚名
有無人睇完成套羅馬帝國衰亡史?
章詒和出新書,大家推唔推

睇緊呢本
終於睇完《世界末日與冷酷異境》,
知道入面有好多隱喻,好多唔明,可能生活歷練多d或者會明多少少
對我去初接觸文學作品,依本書係一個好既開始

求問巴絲如果新手想繼續開坑,有冇容易上手既書推介?
知道入面有好多隱喻,好多唔明,可能生活歷練多d或者會明多少少

有冇話鍾意邊類
想問有冇啲以真實古代歷史背景為主既小說
不限國家 想有翻啲世界觀

我上面講天地明察係以日本真實歷史為背景架
丹布朗 達文西密碼 英文版
依個作者寫既字唔算深
想問下有冇巴打係金石堂買開書?
博客來定金石堂好d?
另外,想問下係博客來買書嘅巴打,送上門平d定7仔拎平d?
唔該。

其實兩間差唔多

個人會用包書膠

我包書主要唔俾佢撞崩角

如果要防埋入面,咁恐怕要買包書膠自己裁自己包

我呢啲純粹包嚟保護封面既,去AMAZON 買 透明ブックカバー 就算

唔知係咪貼係到,有冇人岩睇送曬比你地

想要左手邊個本
大家去開邊到買書

變撚咗日經

其實書post都係月經嘢
隔一個月之後,d人又會傾番同一堆書
好似以前高登嗰陣咁,次次都講1984

1984,人間失格,蘇菲的世界,解憂雜貨店 

所以麻煩下次開post 首頁列埋
希望個post 成為月經,一齊講下書

可以睇d書評,睇下人點理解,我嗰陣有睇呢
http://blog.udn.com/mobile/ccpou/20854639
都可以睇下以下呢個
https://www.facebook.com/ArtyReaders/posts/1865734497035073:0
而加睇緊one hundred years of solitude
年半前睇左三四個chapter就棄左書
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞