[睇書撚]到底有幾多連登仔有睇書習慣 III

1001 回覆
117 Like 2 Dislike
之前睇完Not Quite the Diplomat by Chris Patten
依家睇緊 The World Until Yesterday by Jared Diamond

The world until yesterday點
我係佢fans
之前睇完Not Quite the Diplomat by Chris Patten
依家睇緊 The World Until Yesterday by Jared Diamond

我係佢fans

我都想知
有冇ching鍾意睇econ,sci書
文科仔以前好迷文史哲書計到厭
想吸收下唔同範疇既知識
宜家睇緊game theory既科普書
文科仔以前好迷文史哲書睇到厭
想吸收下唔同範疇既知識
有冇人唔鍾意睇小說
除左D好特別既(反烏托邦三部曲)以外完全唔會睇
反而好鍾意睇學術小小既.科普,經濟,語言學,歷史同哲學之類.最鍾意睇D學術角度講美食既書
最近睇緊"餐桌上的語言學家"

同你口味好似

一樣
終於睇完《世界末日與冷酷異境》,
知道入面有好多隱喻,好多唔明,可能生活歷練多d或者會明多少少
對我去初接觸文學作品,依本書係一個好既開始

求問巴絲如果新手想繼續開坑,有冇容易上手既書推介?

有冇話鍾意邊類

溫情類、可以啟發人生既書
之前有巴打推薦睇天地明察,
見到作者係沖方丁,
佢係蒼穹的法夫娜咁沉重既劇本擔當,我諗唔係時候睇天地明察..
大家平時點keep住自己d書,漫畫小說果種size就話容易搵到膠套姐,好似快思慢想、超級預測果埋厚又大本既書點算

個人會用包書膠

包書膠防到入面咩?有無相?

我包書主要唔俾佢撞崩角

如果要防埋入面,咁恐怕要買包書膠自己裁自己包

我呢啲純粹包嚟保護封面既,去AMAZON 買 透明ブックカバー 就算

唔係好明"防到入面"即係點樣?

佢想講將個書皮包到實晒掛
有無巴絲有睇開北歐或者希臘神話?有無咩書推介?

我係佢fans

睇左四分一
比較tribes 同現代社會 係解決日常衝突的做法
現今司法系統可以如何向部落的做法學習
文筆輕鬆,有好多親身或其它學者的經歷作例子說明
文科仔以前好迷文史哲書計到厭
想吸收下唔同範疇既知識

有無睇埋Freakonomics 同 Thinking Fast and Slow?
係博客來買書, 買D一套幾本(eg金庸), 運費果到係一套當本計定逐本計?
巴絲們會點揀譯者?
每次買經典書都會有既煩惱

最近睇緊沙特同卡繆
博客來好似比金石堂少好多7折書
終於睇完《世界末日與冷酷異境》,
知道入面有好多隱喻,好多唔明,可能生活歷練多d或者會明多少少
對我去初接觸文學作品,依本書係一個好既開始

求問巴絲如果新手想繼續開坑,有冇容易上手既書推介?

有冇話鍾意邊類

溫情類、可以啟發人生既書
之前有巴打推薦睇天地明察,
見到作者係沖方丁,
佢係蒼穹的法夫娜咁沉重既劇本擔當,我諗唔係時候睇天地明察..

溫情:我們仨
啟發人生:Men's search for meaning
啱啱買咗世界大歷史 有無巴絲睇過 覺得點?
睇緊老舍既貓城記

希臘神話嘅經典 當然係odyssey
大家平時點keep住自己d書,漫畫小說果種size就話容易搵到膠套姐,好似快思慢想、超級預測果埋厚又大本既書點算

個人會用包書膠

包書膠防到入面咩?有無相?

我包書主要唔俾佢撞崩角

如果要防埋入面,咁恐怕要買包書膠自己裁自己包

我呢啲純粹包嚟保護封面既,去AMAZON 買 透明ブックカバー 就算

唔係好明"防到入面"即係點樣?

佢想講將個書皮包到實晒掛

自己包,咁樣算唔算?
啱啱買咗世界大歷史 有無巴絲睇過 覺得點?

都買左啦

睇緊呢本

講D咩
係博客來買書, 買D一套幾本(eg金庸), 運費果到係一套當本計定逐本計?

我都想知依個問題 打算試吓訂一次

我係佢fans

睇左四分一
比較tribes 同現代社會 係解決日常衝突的做法
現今司法系統可以如何向部落的做法學習
文筆輕鬆,有好多親身或其它學者的經歷作例子說明

好似幾正
但我略嫌diamond長氣左少少
佢d文筆好tsum氣

細個有煲動畫,關係好亂
呢排潮濕
有冇人分享下保養心得
好怕有蟲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞