[睇書撚]到底有幾多連登仔有睇書習慣 III

1001 回覆
117 Like 2 Dislike
睇緊Jeffery Deaver嘅《Burial Hour》,法證查案故事,暫時唔錯~

btw英文書我鐘意買電子書多啲,方便查字典
巴打想問下有無d書係講用統計學去做決策

signal and the noise

講用統計學去做決策點解會炒車

今晚睇下先
小弟英文好差,從來未試過睇完一本英文書。
諗住襯sem break呢幾個月試下睇完一本。
各位巴絲有咩好推介岩新手

其實你想睇咩genre先? Non-fiction 普遍會易睇過fiction 因為fiction 好多有少少唔同意思既動詞 例如: 望人都可以有唔同方法 唔同感情 glare, gaze, peer, glower, scowl, beam...

adj就更加多 如果想學英文 我會建議你睇下自己有興趣既non fiction先 睇多啲人地點寫野

我唔會因為要學英文而去搵書睇。只會因為對一個學科有興趣,而去睇佢嘅英文原著,順便先學埋英文。

今晚睇下先

Nate Silver好似上咗神枱級 不過哩本硬係睇唔晒
利申 無讀過stat

今晚睇下先

利申 無讀過stat

叫上左位
但估美總統同燒生一齊炒車

今晚睇下先

利申 無讀過stat

叫上左位

全世界估9成女總統 佢估67成 算好撚勁抽
有冇巴打睇九巴刀都恐

中學個時勁迷
都市恐怖病系列
精準的失控

令我寫作由唔合格變5**
巴打有冇邏輯學嘅書介紹 最好中文,英文差

認真研究:邏輯入門
趣味:思考的藝術

李天命個五本作為啟蒙都幾好
易讀

thx 巴打
《破惘 - 思之旅(星篇)》
《李天命的思考藝術》
《從思考到思考之上 - 思之旅(宙篇)》
《哲道行者》
《殺悶思維- 思之旅(晶篇)》
係咪呢5本

對丫

認真推薦思考的藝術:52 個非受迫性思考錯誤
睇完《人間失格》
覺得個視角好中二病
唔明主角咩特質吸引到咁多女性
睇完《人間失格》
覺得個視角好中二病

靚仔囉
王家衛都話梁潮偉似太宰治
梁潮偉喎梗係多女啦
有冇巴打睇九巴刀都恐

《恐懼炸彈》個故事好好笑
《異夢》對犯罪過程既描述最好睇
好鍾意都恐個種天馬行空
搞到有啲想重新睇過成個系列 好多都唔記得晒
有冇人有行開樓上書店可以推介下?

樂文 - CWB 同 旺角
序言 (人文社科書籍為主) - 旺角

得閒留意下

田園
d 書新淨d
榆林
開益
舊書古籍就梅馨
就嚟書展好興奮
唔係幾睇得入董啟章,行文幾密集,唔太舒服

睇安卓珍尼
一睇再睇
佢寫性別/性愛寫得幾好
睇完《人間失格》
覺得個視角好中二病

我睇完都有小小失望 可能係翻譯問題 譯到啲文筆好差咁
睇完村上既舞舞舞 感覺幾好 幫3部曲收埋個尾

本人認為多崎作是村上最好看的一部

個人最愛挪威
由執著直子到放下,再打俾綠
每個角色都好立體

唔知係我睇得太快定唔夠深入
挪威 我覺得性愛嘅部分太多
多到有點覺得主角好似無乜靈魂
只係靠依附女人/係女人身上刷存在感
但又好似寫緊一般人荒淫嘅經歷咁
我自己就覺得呢本有小小overrated

今晚睇下先

利申 無讀過stat

叫上左位

全世界估9成女總統 佢估67成 算好撚勁抽

我都買左依本未得閒睇,BTW,有本叫"統計數字會說謊"簡單小小
就嚟書展好興奮

書展只係一個比D平時唔睇書既人去打卡既地方
就嚟書展好興奮

agger 去書展只會買咗一堆冇乜大興趣但因為平而買嘅書
然後睇兩個chapter就擺埋一邊

btw 睇緊sapiens 睇完就睇homo deus
之前睇咗一本the art of loving
偏psycho嗰邊 但啲觀點幾好

再btw 想了解下尼采 或者法國哲學 有咩介紹?
就嚟書展好興奮

有兩種bibliomania
一種買完慢慢睇
一種買完以為自己睇左

個人最愛挪威
每個角色都好立體

蔡瀾:

很慚愧,被現代年輕人捧上天的日本作家村上春樹的書,我一本也沒有看過。
有時候和外國文學青年談東方的書,他們也常大喊 Haruki, Haruki。以為春樹是姓,不會叫出 Murakami來。
台灣讀者更是對這位作家情有獨鍾,新書一出往往即刻登上暢銷榜,作品至今已翻譯了四十二本。一九八七年出版的《挪威的森林》,在日本賣了七百萬冊,奠定村上不墮的聲譽,當年買了這本書,放在架上,一直到現在生病,才肯拿下來翻翻,一口氣看完。
故事發生在東京和京都的一個療養院,與歐洲一點關係也沒有,書名只是男女主角常聽的一首輕古典音樂。
和許多剛出道的作者一樣,最初出版的書,都可以看出自傳性的影子。當然,讀者知道,是把真實加上虛構罷了。

這些年輕作者,古典文學根基不強,都以看了《麥田捕手》為傲。村上更受美國的費滋哲羅的影響。書中不斷提到他的《偉大的蓋茨比》,費滋哲羅的作品不多,如果是海明威,也許更有深度。費滋哲羅在嚴肅文學中並不偉大,流行小說,已覺老土。
當然,性愛的描寫在一九八七年可以說是大膽。和女主角的,多數是口交,真正的只有一次。女配角的同性戀描述也加了進去,最後又和她大戰三百回合。啊,當今作者,把性愛全掉了,可讀性就極低。既然要細述,又不肯撕下面具。來點露骨的,豈非更為真實?
故事鬆散,並非完整,也沒有結局。女主角患有精神病,若要看同類的角色,德國雷馬克的《黑色石十字》更為可觀。
沒性愛的話,看亦舒小說好了。要看生動有趣,或者講憂鬱的,看老一輩的日本作家森鷗外、端川康成、谷崎潤一郎、佐藤春夫和大宰治等人的作品,才真正算得上是一本小說。村上的,一本都嫌多了。

個人最愛挪威
每個角色都好立體

蔡瀾:

很慚愧,被現代年輕人捧上天的日本作家村上春樹的書,我一本也沒有看過。
有時候和外國文學青年談東方的書,他們也常大喊 Haruki, Haruki。以為春樹是姓,不會叫出 Murakami來。
台灣讀者更是對這位作家情有獨鍾,新書一出往往即刻登上暢銷榜,作品至今已翻譯了四十二本。一九八七年出版的《挪威的森林》,在日本賣了七百萬冊,奠定村上不墮的聲譽,當年買了這本書,放在架上,一直到現在生病,才肯拿下來翻翻,一口氣看完。
故事發生在東京和京都的一個療養院,與歐洲一點關係也沒有,書名只是男女主角常聽的一首輕古典音樂。
和許多剛出道的作者一樣,最初出版的書,都可以看出自傳性的影子。當然,讀者知道,是把真實加上虛構罷了。

這些年輕作者,古典文學根基不強,都以看了《麥田捕手》為傲。村上更受美國的費滋哲羅的影響。書中不斷提到他的《偉大的蓋茨比》,費滋哲羅的作品不多,如果是海明威,也許更有深度。費滋哲羅在嚴肅文學中並不偉大,流行小說,已覺老土。
當然,性愛的描寫在一九八七年可以說是大膽。和女主角的,多數是口交,真正的只有一次。女配角的同性戀描述也加了進去,最後又和她大戰三百回合。啊,當今作者,把性愛全掉了,可讀性就極低。既然要細述,又不肯撕下面具。來點露骨的,豈非更為真實?
故事鬆散,並非完整,也沒有結局。女主角患有精神病,若要看同類的角色,德國雷馬克的《黑色石十字》更為可觀。
沒性愛的話,看亦舒小說好了。要看生動有趣,或者講憂鬱的,看老一輩的日本作家森鷗外、端川康成、谷崎潤一郎、佐藤春夫和大宰治等人的作品,才真正算得上是一本小說。村上的,一本都嫌多了。

我以為得我一個咁諗

個人最愛挪威
每個角色都好立體

蔡瀾:

好正
老人家夠串
聽好多中文系人對蔡瀾倪匡d老一輩寫作人嗤之以鼻
但講到睇書同眼界都唔知有無佢地咁多同咁闊

個人最愛挪威
每個角色都好立體

蔡瀾:

好正
老人家夠串
聽好多中文系人對蔡瀾倪匡d老一輩寫作人嗤之以鼻
但講到睇書同眼界都唔知有無佢地咁多同咁闊

想知最愛挪威果位巴打點睇
我果時都係因為知道呢本書岀名先買黎睇
本來期望好高 睇完心諗"唔係丫嘛"
就嚟書展好興奮

agger 去書展只會買咗一堆冇乜大興趣但因為平而買嘅書
然後睇兩個chapter就擺埋一邊

btw 睇緊sapiens 睇完就睇homo deus
之前睇咗一本the art of loving
偏psycho嗰邊 但啲觀點幾好

再btw 想了解下尼采 或者法國哲學 有咩介紹?

我自己係先睇講述尼采生平的《悲劇哲學家尼采》
然後逐本著作睇
悲劇的誕生
善惡的彼趕
查拉圖斯特拉如是說
論道德系譜
人性,太人性的

中間又睇下其他存在主義的書
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞