[睇書撚]到底有幾多連登仔有睇書習慣 III

1001 回覆
117 Like 2 Dislike
前排睇完:
《One hundred years of solitude》,好睇 嗰種每一代都擺脫唔到嘅孤獨好深刻;魔幻寫實嘅手法又好神奇;而且將成個歷史放左落去(雖然好多都唔識),好犀利
《烈佬傳》
《Life is elsewhere》, 好睇 用詩人嘅一生黎講解life is elsewhere呢個概念,即係真正嘅生活/人生,永遠喺其他地方,換句話講,永遠都追逐唔到
《分成兩半的子爵》,原來係好似童話故事
《看不見的城市》,原來《愛因斯坦的夢》個寫法係參考佢,不過《看不見》難明好多
《Sapiens》,講真,冇大家推薦咁好睇 佢係有自己想法,但係佢嘅reasoning 係以唔同perspectives 黎睇,例如:佢有講同性戀係冇問題,因為世界係冇natural 唔natural之分;但同時佢話喺agricultural revolution裡面小麥征服左人類,因為喺biology嘅角度,佢哋係成功。當然兩個argument分別都講得通,但係如果用biology 角度睇第一個argument ,成功即係繁殖得多,同性戀就有問題; 如果冇natural唔natural之分,睇翻第二個argument, 就唔存在征服唔征服嘅問題
《如果在冬夜,一個旅人》,好正 又好玩 即刻迷上左後現代主義

百年孤寂有興趣
你講嗰本《烈佬傳》係咪黃碧雲嗰本?我都有睇,好鐘意

係,黃碧雲嗰本,唔算話好吸引我,只係算速讀
口語書面語個一齊運用,語氣節奏feel到好疏離,又唔係孤獨,又唔係感歎,又唔係無奈,好似歷盡滄桑之後咩都無所謂嘅態度,但又唔係豁達喎。總之,營造出黎個氣氛好好

《烈佬傳》堅好睇。

要指出一點係烈佬時期黃碧雲其實尚未駕馭到語感同廣東話結合,睇返以前既《血卡門》等作品可以見到佢完全控制左個文章節奏,但去到廣東話後有失色。

書本身好睇,有佢既觸覺同敘事技巧,樓上巴打講的氣氛凝聚都有做到。(而佢後期《末日酒店》反而差了,不過書寫purpose唔同,無法比較)
前排睇完:
《One hundred years of solitude》,好睇 嗰種每一代都擺脫唔到嘅孤獨好深刻;魔幻寫實嘅手法又好神奇;而且將成個歷史放左落去(雖然好多都唔識),好犀利
《烈佬傳》
《Life is elsewhere》, 好睇 用詩人嘅一生黎講解life is elsewhere呢個概念,即係真正嘅生活/人生,永遠喺其他地方,換句話講,永遠都追逐唔到
《看不見的城市》,原來《愛因斯坦的夢》個寫法係參考佢,不過《看不見》難明好多
《Sapiens》,講真,冇大家推薦咁好睇 佢係有自己想法,但係佢嘅reasoning 係以唔同perspectives 黎睇,例如:佢有講同性戀係冇問題,因為世界係冇natural 唔natural之分;但同時佢話喺agricultural revolution裡面小麥征服左人類,因為喺biology嘅角度,佢哋係成功。當然兩個argument分別都講得通,但係如果用biology 角度睇第一個argument ,成功即係繁殖得多,同性戀就有問題; 如果冇natural唔natural之分,睇翻第二個argument, 就唔存在征服唔征服嘅問題
《如果在冬夜,一個旅人》,好正 又好玩 即刻迷上左後現代主義

百年孤寂有興趣

口語書面語個一齊運用,語氣節奏feel到好疏離,又唔係孤獨,又唔係感歎,又唔係無奈,好似歷盡滄桑之後咩都無所謂嘅態度,但又唔係豁達喎。總之,營造出黎個氣氛好好

《烈佬傳》堅好睇。

要指出一點係烈佬時期黃碧雲其實尚未駕馭到語感同廣東話結合,睇返以前既《血卡門》等作品可以見到佢完全控制左個文章節奏,但去到廣東話後有失色。

書本身好睇,有佢既觸覺同敘事技巧,樓上巴打講的氣氛凝聚都有做到。(而佢後期《末日酒店》反而差了,不過書寫purpose唔同,無法比較)

我冇睇過其他黃碧雲呀,你講完之後我想睇《血卡門》
董啓章岀新書
最近睇緊david hume essays on suicide and immortality 同埋 camus 既the myth of sisyphus

訂咗Camus 嘅 Sisyphus 同 The Stranger

反而the stranger未睇
考試後睇~
董啓章岀新書

合著嗰本文學是一場寧靜的奮鬥
精神病院:論精神病患與其他被收容者的社會處境

本書好學術性, 好多quotes, references

中譯得普通,睇得有D辛苦

不過講既野好全面

由機構政策到病人心理都有好詳細既描寫
留名睇下有咩好書😋
董橋都出咗本新書
細細本幾靚
有無人睇咗?
好鍾意睇反烏托邦小說
最近睇緊Fahrenheit 451

不過講既野好全面

建議睇左古典時期瘋狂史同榮格再睇呢本
前排睇完:
《烈佬傳》

百年孤寂有興趣

《烈佬傳》堅好睇。

烈佬傳真係好值得好值得睇,我睇完好驚艷,香港竟然仲有咁出色既作家,佢呢本書仲攞埋紅樓夢獎
利申 文學jj 學期論文就係寫烈佬傳

不過講既野好全面

Foucault 我睇唔明

不過講既野好全面

前期foucault可以當故睇,佢算係畫公仔畫出腸(順便拉埋上面睇中定英文既話題,foucault直接睇英文會好淒慘,睇完中再睇英反而會省力啲)

不過講既野好全面

前期foucault可以當故睇,佢算係畫公仔畫出腸(順便拉埋上面睇中定英文既話題,foucault直接睇英文會好淒慘,睇完中再睇英反而會省力啲)

睇左個開頭, 根本完全唔知發生緊咩事
睇緊史記
大家平時幾時睇書?
我好想培養睇書習慣 想個人有多啲文化修養
我通常夜晚臨訓睇 但成日覺得好攰無恆心
睇緊史記

有無巴打有睇開法國歷史書
想搵1789之前既法國歷史書 去圖書館搵 一半係旅遊書 一半係拿破崙 拿破崙已經睇到爛
留名

冇留意到白先勇嚟香港
只好拎早幾年出父親與民國時嘅talk嚟腦内回味一下

有冇人有睇過朱少麟? 由n年前學生時代睇到而家,每隔一段時間都會重睇會有好唔同嘅感受
留名

冇留意到白先勇嚟香港
只好拎早幾年出父親與民國時嘅talk嚟腦内回味一下

有冇人有睇過朱少麟? 由n年前學生時代睇到而家,每隔一段時間都會重睇會有好唔同嘅感受

傷心咖啡店之歌寫低左係個book list度成年都未睇
有無巴打有睇開法國歷史書
想搵1789之前既法國歷史書 去圖書館搵 一半係旅遊書 一半係拿破崙 拿破崙已經睇到爛

我都想知
lm
董啓章岀新書

6月岀!
董啓章岀新書

6月岀!

問個朋友借咗套紅樓夢
打算聽日開始
聽講睇頭兩本就足夠?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞