[睇書撚]到底有幾多連登仔有睇書習慣 III

1001 回覆
117 Like 2 Dislike
點樣先可以養成睇書既習慣, 我係鍾意睇書既人, 但唔知點解, 平時係書局睇果陣就好精神, 但一買左返去睇就好易吊魚, 攪到買左好多書都未睇晒

屋企太多誘惑

俾自己每日一個target
例如一日要睇5頁咁
之後慢慢可以加上去
我覺得幾有效

今晚開始先!!!
thx bro~!

我都明白唔係話無興趣既問題
有時屋企太多引誘, 好易distract
不過我自己通常睇慣左或者投入左就好D, 易集中D

有無巴絲睇緊?

屌死圖

叔本華的辯論藝術

岩岩開左頭
睇曬九把刀既所有書,好再搵類似佢文筆既作家,巴絲打有冇推介
點樣先可以養成睇書既習慣, 我係鍾意睇書既人, 但唔知點解, 平時係書局睇果陣就好精神, 但一買左返去睇就好易吊魚, 攪到買左好多書都未睇晒

屋企太多誘惑

俾自己每日一個target
例如一日要睇5頁咁
之後慢慢可以加上去
我覺得幾有效

今晚開始先!!!
thx bro~!

我都明白唔係話無興趣既問題
有時屋企太多引誘, 好易distract
不過我自己通常睇慣左或者投入左就好D, 易集中D

係, 最近特登出去海灘睇, 真係冇咁易分心, 一口氣睇晒一本都仲入到腦!
可惜唔可以成日去
睇緊1984
睇緊李宗吾嘅《厚黑學》

初時我都以為好高深講人生哲理,原來佢以力學+淺白理論以剖析古今人物面厚心黑嘅特色

仲有佢嘅理論被當時嘅人視為痴線佬,所以佢呢種「別人笑我太瘋癲 我笑他人覺不穿」嘅性格所寫嘅野係好引人入勝

呢本真係好正

睇緊呢本

講D咩

講民主點解係個Bad system
同埋論證點解應該接受voter examination,比多d票比更qualified既人

睇緊呢本

講D咩

同埋論證點解應該接受voter examination,比多d票比更qualified既人

嘩正
易唔易讀,驚太學術
留名

睇緊呢本

講D咩

嘩正
易唔易讀,驚太學術

By far我覺得最approachable既政治哲學書之一
想問下各位巴打邊到可以買到工程學既書(英文)

佐敦澳牛嗰條街有一間賣大學textbook

要平就買支國有時出啲影印版英文textbook

感謝

個人會用包書膠

包書膠防到入面咩?有無相?

我包書主要唔俾佢撞崩角

如果要防埋入面,咁恐怕要買包書膠自己裁自己包

我呢啲純粹包嚟保護封面既,去AMAZON 買 透明ブックカバー 就算

唔係好明"防到入面"即係點樣?

佢想講將個書皮包到實晒掛

自己包,咁樣算唔算?

包得幾好,睇落去氣氛幾好

咁樣入面內頁都有機會發黃有蟲?

氣氛好?
我屋企,閂曬燈,剩係開返黃色檯燈

我d書放曬入有門書櫃,暫時未發黃同未見有蟲

個人會用包書膠

我包書主要唔俾佢撞崩角

我呢啲純粹包嚟保護封面既,去AMAZON 買 透明ブックカバー 就算

自己包,咁樣算唔算?

氣氛好?

但係膠紙會變黃
而且包咗書皮,唔代表內頁唔會俾蟲食

放防潮珠入去就唔會有蟲

睇緊呢本

講D咩

嘩正
易唔易讀,驚太學術

By far我覺得最approachable既政治哲學書之一

Thx mark低先

個人會用包書膠

我包書主要唔俾佢撞崩角

自己包,咁樣算唔算?

氣氛好?

但係膠紙會變黃
而且包咗書皮,唔代表內頁唔會俾蟲食

放防潮珠入去就唔會有蟲

我包書皮係因為唔想放背囊個陣整皺本書

不過都試下買啲防潮包先

溫情類、可以啟發人生既書
之前有巴打推薦睇天地明察,
見到作者係沖方丁,
佢係蒼穹的法夫娜咁沉重既劇本擔當,我諗唔係時候睇天地明察..

溫情:我們仨
啟發人生:Men's search for meaning

謝巴打介紹
手頭上有幾本綻上今日子系列既小說,煲埋就會去接觸下
聽聞d人睇完解憂雜貨店好感動,本書適唔適合新手睇?

溫情類、可以啟發人生既書
之前有巴打推薦睇天地明察,
見到作者係沖方丁,
佢係蒼穹的法夫娜咁沉重既劇本擔當,我諗唔係時候睇天地明察..

溫情:我們仨
啟發人生:Men's search for meaning

謝巴打介紹
手頭上有幾本綻上今日子系列既小說,煲埋就會去接觸下
聽聞d人睇完解憂雜貨店好感動,本書適唔適合新手睇?

東野D書唔會唔岩新手睇
睇曬九把刀既所有書,好再搵類似佢文筆既作家,巴絲打有冇推介

睇曬x2

佢涉獵太廣 你唔講中意邊個series 好難suggest

佢文筆係有趣 但唔其實唔係好 睇幾本其他書就會覺得佢係幾有諗頭天馬行空 但文化修養就差咁啲

btw 諗住買一set獵命師
以前好鐘意睇十萬個為什麼果d 科學書,想問有無類似o既書介紹。 另一種想睇既係講孫子兵法 但係想有趣味d, 主要係網上dl or amazon 買係kindle 睇。
以前好鐘意睇十萬個為什麼果d 科學書,想問有無類似o既書介紹。 另一種想睇既係講孫子兵法 但係想有趣味d, 主要係網上dl or amazon 買係kindle 睇。

How it works雜誌可能滿足到你 (有繁中)

官本武藏既五輪書都唔錯 如果你對劍道兵法有一定認識 不過有啲概念out out 地 始終古代現代好多野唔同
博客來有張$100ecoupon 14/5到期, 要買滿$999先用得, 有冇巴打要
博客來有張$100ecoupon 14/5到期, 要買滿$999先用得, 有冇巴打要

有得畀人咩?
睇緊阿德勒談人性:瞭解他人就能認識自己
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞