[Mac撚] 用家/買機集中討論(31) 16”MBP新瓶舊酒

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
曾經有咁諗過
但一個都夠大聲
25%音量成間屋都聽到
巴打好pro
新手想買第1部MacBook
主要用黎執下相同片(唔專業),係咪買mbp 13入門就夠?
會唔會suggest 256gb SSD 同升16gb ram?
SSD就一定升
夠用架啦
256GB SSD係基本
其實睇你用途,如果只係為左fill room而用家會周圍行,一隻HomePod係夠的
而如果你目的係坐死響一個位去聽歌,對stereo image / sound stage有要求,咁就算係HomePod x 2個setup都係唔理想,你係應該要正正式式setup一套2.0既HiFi
萬一256到時都唔夠,係咪都係買隻external Hdd搭夠?
係unibody款定係retina款?
起碼自己開蓋用duster清一次塵先睇吓點
不過我估你係底板有野死,電容之類
咁我照買mbp 13 256gb
Thank you
我諗MBA如果用到edu + refurb,或者ownership個價錢仲要係買底配的話,係幾易入口的
不過只要你個用途有少少開始有要求,就應該考慮部低配MBP13"
你Steam係Mac嗰面定係想bootcamp去Windows用?
剪片同玩game都難免要用GPU,13"無論低高配都得iGPU仲要share RAM,而且你會外插mon嗰度又要chur走GPU cycles/memory
呢個case我會建議底配15"
我用開Apple Music + 自己Rip CD AAC
頂盡都係320Kbps
對嗰啲無損發燒級真係冇要求
所以我一個就夠做
想買第二個只係for如果有人上屋企而我又唔想將個HomePod搬出搬入 (平時放房)
我只係聽音樂先會AirPlay HomePod,睇YouTube其他嘢都係用返iMac自己喇叭
以Speaker角度嚟講咁嘅size做到咁嘅bass level我真係冇嘢好彈

Siri嗰part就有時叫佢開燈熄燈都唔係成日聽得明
當然你撈埋其他life style上既用途的話,有埋Apple ecosystem既功能係好容易令到件野更優勝
eg: AirPods既音質客觀測量係中低階產品,不過佢功能上幫到普通人生活細節對好多用家係更重要

(以前)Apple產品個理想狀態係「why not both」;macOS因為CoreAudio個兼容性令到人可以好靈活咁外插DAC/interface而無鑊氣,音質可以話係無上限(甚至專業用途都照用),不過同一時間你亦可以就咁用隻iPod用對AirPods呢d偏重ease of use既一條龍產品
雖然我都算已經完全融入咗Apple Ecosystem
但AirPods我到今時今日都仲係未有興趣買
佢個H1 Chip嘅方便程度真係最大優勢
但我一直對佢唔係入耳式有好大保留
Sony新出嗰隻Noise-Cancelling我係有興趣,但佢冇AirPods嗰種Apple Device 之間無縫連接嘅功能,同埋個充電盒太大舊仲令我15 16緊
Powerbeats Pro又係太大舊同埋我戴眼鏡關係戴得好唔舒服
好耐之前傳過話今年會又出新嘅生活防水版AirPods,都係觀望多陣先

結果今年全年交嘅Apple tax暫時只有HomePod
retina款黎 本身無架生開蓋

好多時淨係風扇轉 跟住無反應 我都估係死底板個類
依家賣緊幾銀?之前睇要成1400
Yes,輕鬆
$1185
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞