[Mac撚] 用家/買機集中討論(31) 16”MBP新瓶舊酒

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
一條RAM上限8GB係所有得兩條RAM槽既Mac既極限(直到最近Mac Mini 2018先突破左),姐係上面巴打啱,mid2010 15"係最多8+8=16GB
RAM速未必需要跟足,如果你只搵到1600MHz,插入機佢會自己降番去底板啱既頻

SATA SSD衣家咁平,買隻1TB都唔算d咩
optical bay改放2nd drive係得,不過留意2010應該做唔到兩個SATA port都盡速,姐係起碼有一面會降去SATA2(3Gbps)
Thx
我應該講清楚少少 係共16GB, 即2x8GB
部電腦最盡係上到16GB (雖然蘋果官網上寫8GB)
對上一次幫個客換已經係好耐之前嘅事
所以咪有SSD+HDD 呢個選擇 (要買額外一條線同個bay)
好耐冇睇SSD價 反正我唔用港紙比錢
大概2008-2011年既有RAM槽既Macs,Apple係改過RAM上限
唔止係on paper官網鳩up,我記憶中係因為某個OS X版本連同EFI (firmware)都更新左,令到本身底板層面限左既4GB module上限響所有Macs只要有上新OS (應該係10.6),就會強制打包EFI update突破上限去8GB per module

姐係某程度上,Apple係良心地幫舊Macs響firmware層面免費拖延壽命

有一點係幾有趣,就係幾年前(LP)DDR3既module開始上去16GB,而Apple響呢個時間已經放棄再為上面嗰個年代既Macs支援,新macOS同firmware都無寫俾佢地前題下,令到雖然201X年代既intel U可以接受16GB module不過響Macs度用都係唔可以上去16+16=32GB
最主要係2012 Mac Mini同埋2012 unibody MBP呢兩款公認長春Mac款就因為咁而停響總RAM量16GB
如果唔用Photoshop嘅話
Affinity Photo定係Pixelmator好用啲
我多數用嚟改圖
唔想供月費/crack

已輕鬆upgrade amazon 雜嘜ram
想問吓有冇消息幾時出16"?
我啱啱出咗張新信用卡
想買佢嚟搞店個迎新
iPhone event應該九月內,問題係佢會唔會搭單公布埋定係自己搞個發布會
2016 MBP touchbar嗰次係10月Mac機自己一個event
我估應該好睇Tim Cook同Trump有冇傾掂數
關稅12月中就實施,如果冇跡象嘅話就下個月一砲過發布晒
如果傾掂就拆開做完全唔急
當年我買iMac嗰時仲係傻仔咁原廠up 16GB RAM
有冇巴打絲打用過最新嗰部macbook air ?
Mac mini 2018 cooling好廢?
見外國評測都話唔係太好
又好似冇更新咁
想問Mac mini 2011 可唔可以support到
2條8GB ram?

加入MPB15”大家庭
咩配置
最後入手高配MacBook pro 15
我入手低配咋

我諗住咁。。。。但拎出街真係有d..........大部
師兄真係會帶部15寸出街?好L大部喎?

如果唔帶出街 不如換iMac 27轉i9, 價錢差唔多

(btw 做咩唔等9月部新MBP 16?)
依家買好d
新果部貴d
Apple有邊次出新機唔係一部貴過一部
啱啱2019 MBA已經唔係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞