[Mac撚] 用家/買機集中討論(31) 16”MBP新瓶舊酒

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
我諗SKHynix都有次貨俾人OEM黎用既
至於咩Made for Mac嗰d好明顯係marketing姐
不過衣家事實上有好多IT產品根本只有深圳有公司肯設計,而又有廠去整
Thunderbolt / type-C相關產品好明顯係呢一類
航拍機 / 拍片balancer嗰d就直程係領先業界
所以都好難搞,要用到呢類tech都好難避免MIC,你見蘋狗俾Trump係咁焗佢地番美國開生產線都叫唔郁就知
MIC無得比,但外國公司應該會Check得緊啲。
CalDigit係唔係安全啲?想過Apple Store屌番個TB3 Dock嚟用
我明點解最近咁多人開始驚強國監控
不過TB3 / type-C呢d行晒standard既硬件係好難由廠/設計嗰度做手腳擺chips,所以我自己唔太覺得要特登因為咁而避強國牌子,反而一向都應該考慮既地方如質素/良率嗰d就當然係需要考慮
想盡「安全」咁搵d外國牌子係俾到安心既
CalDigit / Elgato / Belkin呢d都響ARS/AOS賣左好多年
底板落microchip呢樣嘢舊年Bloomberg爆過出嚟,但最後不了了之

但講真真係唔使太擔心,或者話擔心得嚟都冇用,因為短期內都擺脫唔到MIC個局面
就算佢話Made in Japan,都極其量只係Assembled in Japan,原材料咪又係唔同國家source返嚟,好難保證佢冇一part係MIC
而且要監控都唔使大費周章搞底板
你求其上個大陸網都送個cookie俾你都監控到你啦

結論:放心買CalDigit個dock
microchip嗰壇野其實好多疑點
老老實實以現今黑科技根本唔需要響呢d顯眼地方落手腳,一眼就俾人睇到成粒野響度
況且作為普通人,你手上既data或者你自己既行為等等就算有大把人有興趣想知,你都好難先做到完全根本地切割
ie. 俾你避到一個dock,都仲一萬九千個網頁或者你電話app等等已經食住你,包括歐美來源
本身用緊mbp 15年 13", 而家部機俾我用到壞壞地,想換mbp 19年13"
平時用adobe PS,AI 同Indesign 多,但之後有需求要用到ArcGIS,但佢得windows 版,如果換機就用bootcamp 裝windows 用
想問下有冇巴打係mbp 上用過GIS? 19年個部個spec 夠唔夠頂?
有幾隻NTFS HDD開頭write唔到淨係可以read
後尾裝左Mounty之後先write到,但係次次重新開機之後就會彈
The volume is not re-mountable in read/write mode. probably it was not clean unmounted before
但係我由到尾都無unmount過隻HDD
搞到我次次都要插返落部win機到修復返先可以再插返落部MAC機到
有無巴打知點搞
format to MS-DOS FAT32?
3TB
Ntfs係support windows,一次半次就將hard drive轉做fat32 format,長遠就買Tuxera / Paragon
但係香港買kingston 永久保養....

其實amazon 買雜牌
不如淘寶買

我之前買過2條16gb 比部imac用
都係幾百蚊人仔
佢雖然寫係「正版」
用sw check 過都係顯示micron

當然呢個價錢
我當雜廠用

用左幾年都仲正常使用中....
SW 名?
買豐澤6999好定2019air好
普通用 唔執相唔剪片
接受到128GB就買
2019版淨係多2018一個true tone
咁平,打爆64啦
普通用 唔執相唔剪片
MBP 13’’2019 洗唔洗加到16GB Ram
置頂Q&A
Q: 咁幾多RAM夠? 8GB夠唔夠做,我駛唔駛加?
A: 定律: 當你需要問呢個問題,就姐係你用途上有可能有需要用,而因為唔可以事後加同埋日後apps只會越黎越大食,所以最好都係加啦;如果budget有限而真係有需要,建議買低一個款甚至買舊野都唔好慳響RAM
RAM真係最唔可以慳
唔該哂!因為未用過MBP !想轉會過嚟!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞