[Mac撚] 用家/買機集中討論(31) 16”MBP新瓶舊酒

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
問下速成輸入法
可唔可以較返window輸入法(例如hi7=我)
用OpenVanilla
請教mbp 2014 8gb ram 同翻新mba 6799個效能有冇分別?想trade in 換新機
唔大分別
用開第一代butterfly 嘅2015 Macbook 12", 感覺差太遠。
終於feel到有travel distance, 打字又靜左好多。
個人認為如果打字,travel distance 唔使太長。太長反而打字唔快。
宜家摸下摸下得嚟,又feel到就最好。
打機當然除外。
想用教育價買新macbook pro
用途主要係文書 睇戲 同少量ps
係咪買低配版 13” 1.4Ghz個部就夠用?
如果有多少少預算想部機用多幾年
應該上16G ram定買高配版?
我會話低配版13"夠用
但16GB Ram真係標配
我見門市可以低配加到上16 GB Ram
低配同高配係咪差距唔太大
邊間門市有低配16GB?
以我所知,13”只有高配i7 16GB 1TB呢個BTO先有walkin貨
除非需要多兩個thunderbolt port 如果唔係差距唔大
速成個cin叫咩名
星期三先去啦
God knows...
各位有用外置ssd backup既巴絲,想問下你地推薦用邊隻?
同埋如果電腦係512gb,其實係咪唔需要一定要簡512,500其實都ok?
Mac 512GB其實實際得500GB

Samsung T5實冇死,有USB-C
但我會建議直接買1TB
(不過如果係純back up用途其實買hard drive都得,反正又唔係成日用)
咁撚平架咋
300蚊就有隻

macbook用買返來要唔要做個咩動作先?
定一插即用
係咪唔可以backup去sd card?
部macbook air 2018有時無熄機,直接關蓋休眠,去到第二日顯示連到wifi但上唔到網,一定要重開機先得,有冇巴絲有同樣情況?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞