[Mac撚] 用家/買機集中討論(31) 16”MBP新瓶舊酒

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
千祈唔好del!
原來睇返往績iPad都唔係最極速update嗰次
2012年10月尾update 13" MBP
唔夠4個月就update咗一次CPU

再前啲2009年3月頭update過15" MBP
3個月後又update個CPU
所以見到13”仲用緊8代u真係唔想勉強換,說服緊自己要忍手
雖然部2015有啲慢…
我就係頂唔順部2015,出咗部2019 15
https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-08-22/iphone-11-new-ipad-pro-16-inch-macbook-pro-airpods-3-features
都係reconfirm之前啲料
16" MBP 今年會出
邊框再窄啲體積同15吋size差唔多
冇提過CPU嗰啲其他MBP會唔會更新
請教大家
我突然有一部2010中嘅15"mbp
我見改ram同ssd好似好簡單,手痕好想換[sosad
大家建唔建議咁做?
ram 4gb to 32gb
Hdd 500gb to 1tb ssd
太大了。
我以前部13同而家新15差唔係好多,工作用ok,,輕便我用返ipad pro
印象中粒U最高support 16GB ram
理論上應該上到16GB (蘋果寫8GB)
如果真係要換
買RAM記得睇返嗰個頻率 快啲都唔得
你個部拆咗個CD Drive 換SSD + HDD or 2 SSD 組合可能仲好
我都係接受唔到2019年 人地intel 都出到gen10 cpu, 佢部最新既macbook pro仲用緊gen8 cpu
雖然低配係Gen 8但粒U話晒都係為MBP出
忍多呢幾個星期就知買唔買呢部13"
無聊望下d舊機市價
MBP NTB 2017 賣得仲平過翻新
仲有13 用緊lddr3!!!

2019 年啦依家
ram
ssd可以用外置
想問下imac 駁多個外置moon係咪買499嗰舊adapter一插就得
咁又無整到,得一個port用唔到,唉學生哥未有錢整
諗住買多個hub用或者dock
我部垃圾lenovo 唔俾我等
仆你個街部pro 13低配一出就宣佈死亡叫我換機
Blame intel
你估個個都想要用intel啲有vulnerability 嘅14mn+++ cpu咩
Notebook CPU AMD又唔爭氣
行到x86嘅得返intel獨市生意
最新Gen 10 已經支援lddr4

但係Apple 偏偏就唔等8月新u
6月就更新MacBook pro
講真,10nm個產能應該唔會高,以MBP銷量可能根本應付唔到
再者要等到夠量嗰時已經幾個月後,到時撞番正新機殼設計
所以2019前後幾次MBP13"/15"低調更新都係為左避免以前俾人嘈拖太耐唔更新個問題,去填番一個水尾位

DDR嗰度我覺得以中低階用途既13"或以下laptop黎講,耗電率應該遠遠緊要過嗰少少RAM速,Apple響13"MBP度用8th gen用LPDDR3係正確選擇而響15"就算係同代chip都未支援LPDDR4之前用耗電多唔少既DDR4都係適當
唔需要嗰個dongle
求其一條幾十蚊既type-C to DisplayPort 或者 type-C to HDMI 線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞