[Mac撚] 用家/買機集中討論(31) 16”MBP新瓶舊酒

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
13"同15"係兩條唔同既方向
如果輕薄對你重要過其他野,13"個form factor俾到呢個效能係好唔錯;
掉轉睇,如果你係效能先決,咁細得過少少而要compromise咁多效能位係唔化算
以前電子野有細買細,係15" laptop同6"+電話先例外
Ching今想請教,我執大量相,同4k片純加水印放YouTube
13低配上i7 加1g ssd 16gb ram
15高配
請問邊種適合我呢?
(已經唔計較重量)
ddr4成為咗主流幾耐?點解13”要仍然用ddr3?
想知道有無預測話今年13吋mbp 會點改?
又係intel囉
CPU 唔support LPDDR4
LP =low power
想呢幾日出手,求指點
唔識,試下英文kw search Google
近兩年mac 出現問題多左好多
剪幾長
3-5分鐘,cut頭尾加水印
只可以話想快一定要15吋
想問低配MacBook Pro 13’ 加16GB ram會比8GB ram哂電幾多?
剪片仲要4K你如果揀13"佢無dGPU都好雞肋吓
響唔需要考慮輕薄前題下無理由唔揀15"
negligible
分別細到可以當唔存在
彈folder icon姐係搵唔到boot volume,舊世代見到呢個icon多數係HDD死亡,現代既SSD mac就應該係底板有野死
你就算過左保,都好似可以拎俾天才bar check機同報價
(你個boot volume有無開FileVault?)
16gb ram/ 256gb ssd重要啲?
Aggre
D hot key冇晒難用左好多
呢個bug咁撚多年都唔fix
m$真係唔想做生意
I vote ssd
呢度得小部份手足用imac
兩樣加晒好貴
佢一出現個icon部機就會好熱好吵
但係等一陣又可以自動開翻機
Ching 15高配定 15低加512ssd+加到32gb ram快?
與其話佢唔想做生意不如話佢撚鳩你班mac user用呢招降低macOS嘅市場份額,
迫你班人要用office就要用windows唔用mac
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞