[Mac撚] 用家/買機集中討論(31) 16”MBP新瓶舊酒

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
有冇巴打部2018年15"macbook pro 個trackpad 成日無故失靈 ?
即force touch 有Haptic Feedback 但有時會冇作用
或者有時用唔到兩隻手指 Zoom in or out
要去trackpad 設定重開或冚蓋先再用到

有陣時會無故重開機
重裝macOS四次都冇用

主觀覺得似係主版出事
個人覺得Final cut 好用啲喎,Render又快。

Premiere Pro, MacBook Pro Base Model 只要唔加太多調色
Intel核顯都得
繼Ice Lake之後
Intel 10 gen 多埋Comet Lake

同Ice Lake唔同之處係Comet Lake用返14nm
內置graphic用返上一代
有粒6核i7
同埋平啲
初代1TB fusion drive都叫有良心係用128GB SSD
去到2015年得24GB純粹用嚟boot機用
等同用hard drive
2TB以上先俾128GB SSD
最後都係決定直上純SSD
好努力爬緊文見大家話13"抵

想問用capture1(類似LR) 加FCX 13" moon 會唔會太細?同效能夠唔夠
Final Cut 好容易學同剪片 半日學識
出片速度... 5-6分鐘嘅1080P 嘅片印象中三十秒多啲就出到

呢個係Timeline 加入大量過場特效 字幕同加插大量片段

朋友去個廁所返到嚟已經Render好 同upload 咗去youtube

你用Mac機一係就用Final Cut
或者去買Windows 用Premiere Pro啦
咁睇黎都要升
M$只係想做azure cloud services生意之後就outlook server vm,word依啲附贈+keep住個market
Final Cut Export 快 係因為佢可以係背後Render片
我部2018 年15" Base Model FCPX簡直係overkill

真係睇你需要 預算低成日帶出街就買13"
如果想再加多啲錢升級 或者性能為先嘅
就不如買15" Base Model
C1P同FCPX都係用得著GPU既apps,13"無dGPU會蝕桌
當然個mon咁細係好難應付個interface

graphic向用途一向用13"都係雞肋
如果唔係成日剪片或者成用dGPU
其實13"會更好
買咗部15"好後悔 因為太大
部機又用唔盡效能
佢用邊部
所以我用15" 低配work唔work
而家買翻新2019 Macbook Pro 15 係咪不智?
另外想問下呢部嘢有冇唔理想嘅地方?
13" 個gpu冇得upgrade喎咁我係咪被逼上15"
蝶式鍵盤都係吸塵機
除咗粒U係比2018年版冇噉熱
同用舊版GPU之外

買翻新機最怕係買到有DOA 送入廠再翻修嘅零件

外置TB3顯示卡冇外接mon 效果大打折扣 同效果唔理想

視乎屋企有冇台機Mac或者想一機走天涯
唔係嘅話買15"比較好
咁我仲買唔買好?

等我仲打算放自己部GS65出去 補錢換呢部

定係等下個月新機?
我唔係樓主

個人係根據以前見到過嘅野覺得:

有新機可以買 點解唔買新? 而買翻新嘅?
唔係話有潔癖
只係覺得電子野係好避忌用貴價買舊野啫(雖然平咗都係貴)

如果話追specs嘅 老實講你部GS65有更好嘅GPU(非重點)
除非你真係好急住要 冇電腦嘅就好影響到你
唔係嘅話
個人覺得 等下, 睇定啲先好
其實我用ps2019同Lr cc, 加水印用imovie(因未識用Fcpx出4k)
15低配夠用但如果加顯卡、加512...價好似同高配差不多,所以先諗買高配
真係唔好慳,上SSD係基本
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞