[Mac撚] 用家/買機集中討論(31) 16”MBP新瓶舊酒

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
我試左
iPad mini 5th gen 好快
single core 1113
multi core 2772
相反 S9
痴撚線iPad Pro 11 Multi-core 有成4600
淨係睇分仲高過MacBook Pro 13” 2019
想問下我平時用開utorrent,但係追晒post發覺大家都唔推薦用
咁如果我有野要bt,係咪用bitorrent最好?
Macbook Pro 13" 2019 Multi core 係16000分以上喎
轉咗計法
而家2tb multi core 係3946
4tb 係4096
兩個都係baseline i5
最好笑係4TB i7 multi core得4042
iPad pro 11" 真係好快
但我想佢出部平版,慢啲都冇所謂
成皮嘢買tablet真係太貴
11吋入場費6399咋喎
本身已有iPad mini 5 😅
剛剛訂左imac 27, 想問下加ram , Kingston or crucial 好呢?
如果香港 jubxx 是否這個型?謝謝
Kingston 32GB Kit HyperX Impact HX424S14IBK2/32 DDR-4 2400MHz (2x16GB) CL14 SODIMM HK$ 1585

https://www.amazon.com/HyperX-Kingston-Technology-HX424S14IBK2-32/dp/B01NAL3TYY/ref=sr_1_fkmr1_1?keywords=HyperX%2BKingston%2Bimac%2BHX426S15IB2&qid=1567570878&s=gateway&sr=8-1-fkmr1&th=1

https://www.newegg.com/global/hk-en/crucial-16gb-260-pin-ddr4-so-dimm/p/N82E16820156229
Kingston DDR-4 2666MHz 16GB (1x16GB) SODIMM KCP426SD8/16 HK$ 515 還是這個?
https://www.kingston.com/en/memory/search?model=99742&deviceType=2&mfr=APP&line=iMac
講真我只能夠幫到呢度
1) 我自己部TB無出現呢個問題
2) 公海出面搵到太少人有相似問題,所以極少可以確定既解決方法
似乎個bug只會響中文輸入度發生,因為如果其他語言尤其英文有事的話,google係應該搵到成版解決方案的
根據你部野病症去推斷,只可以確定係user home內既library folder內有某setting / pref一係set左去唔show揀字,一係就個file有corruption
基本功能用Transmission囉,置頂都有list佢
想要utorrent同級管理工具就搵qBittorrent
如果你想撈埋原裝Apple RAM,要match番latency
HyperX應該係CL14 (快過跟機CL19)
同埋(好似)個2666MHz係overclock上去的,底板唔支援的話會濟響2400MHz

如果網買我會建議Crucial
香港腦場walkin就K記普通版
今晚終於可以攞ownership Macbook Pro 13" 2019 底配
巴打,有冇咩accessories 推介?

MBP 13" TB 2018 vs iPhone X vs iPad Pro 2017 10.5"
講真純跑分只係同一機種之間比較先有意義,你一cross platform就開始比較唔到
部iPad Pro 10.5"係快,不過我完全唔覺得佢有可能可以同一部行macOS既機去比較,一要做野上黎好多樽頸都係響software上

btw Geekbench 5 macOS版本要High Sierra先俾裝,我有好多部iMac / mini仲裝緊10.12.6所以跑唔到
咁當然可以試,係煩同埋有風險,你要backup好晒所有野先搞
我想問下呢...
我想買2019 MacBook Pro 低配 13吋
而家買啱唔啱時候??
因為我有大專生減價
同埋我應該買128Gb定256gb好
我主要都係文書,有時都會整下圖
直上256定128加個外置HDD ?
Absolutely not 128
謝謝
應該都係用埋原廠果8gb ram, 8+16x2 kingston 普通版係指哩條?
Kingston DDR-4 2666MHz 16GB (1x16GB) SODIMM KCP426SD8/16 HK$ 515
唔該晒巴打
買256啦
啱時間啦
我都ownership 買左
我幾日前買左呢隻
無問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞