[Mac撚] 用家/買機集中討論(31) 16”MBP新瓶舊酒

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
我寧願佢用10nm ice lake
最低配
如果新買macbook pro 可唔可以過一陣先買apple care,

窮得濟無錢同時買哂
60日內可以買,不過佢要check機
我知道呀但係我係uk讀緊,諗住香港買完帶番去
如果個AppleCare+係喺HK Apple Online Store買理論上係可以
因為佢都會remote檢查你部機
喺英國買唔清楚
唔該哂希望番去之前夠錢一次過買哂
如果你係現場買MacBook Pro最好問清楚
抵買?
Mac機唔係magic mouse/trackpad你scroll親都係一格格咁去㗎啦
256幾錢?128太少啦
256GB $8499,只限太空灰
256買得過 如果一定要air
Budget接受到就mbp 2019 13” 低配256
呢部都係2018,128GB貴翻新機兩舊水,256GB貴四舊水
2018 翻新128GB $6799,256GB $8099
想買2018全新機嘅都ok嘅
巴打咁mouse定trackpad好用啲
Magic Mouse太扁唔岩手形
想問下各位巴絲 高配13”MacBook Pro 同 低配15“MacBook pro 係性能方面 其實差得多唔多?
利申 不剪片 但預計會長用部機 所以唔想買錯
我自己用mac就trackpad多,真係要用mouse你插返G502好過啦,G502咁好渣
我desktop都用緊G502
以唔另外加錢定製為前題
CPU
13"頂配都係得4核i5,仲係8代U
15"低配9代U 6核i7

GPU
13"頂配都係Intel Iris
15" 假假地都有張AMD獨立顯示

RAM
13" 頂配得8GB LPDDR3
15" 低配16GB DDR4

Storage
13" 512GB
15" 256GB

唔剪片嘅話仲會唔會用其他食CPU/GPU嘅software?
如果冇嘅買部低配13"加RAM同storage仲抵玩
3rd party mouse個scroll順唔順係關隻mouse個driver事
macOS有API俾人做smooth scroll,而個dev用唔用佢地控制唔到

你可以試吓呢種app幫唔幫到你
https://mos.caldis.me
你呢個case一次過買點都保險d,分開買的話有機會響外國claim嗰時有阻濟
要奶老母出錢資助我了
咩lake都有,總之10nm就有產能問題
所以Apple知道況且要等幾個月先夠貨用,2019先出埋尾水用14nm用舊redesign機殼
16"MBP應該係頭炮行先,下年13-14"會用同一個design language同埋用10nm
揀某一款機就會俾人笑係咩邏輯黎
如果我同你講你做on set攝影拎部13"出黎會俾人笑,咁係咪等於響度問買咩機開學既學生唔應該揀13"?
好明顯部機個大細同埋效能係睇你用途適唔適合
我以前ug個陣拎部13"出黎會比人笑 compile個pytorch from source都成粒鐘
用左好好多
唔該晒巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞