[Mac撚] 用家/買機集中討論(31) 16”MBP新瓶舊酒

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
budget無限可以上Eizo ColorEdge或者ROG架喎

起碼要research吓你自己要唔要4k,要唔要闊色等等
大約賣到幾錢
Budget無上限真係不如買Pro Display XDR
27’ imac 高配
用緊5W 垃圾無線叉電板
要補幾多差價?
我覺得都係六七千 最多
都要補一半 但2019 新機 又有分期
其實我用2015 用得幾開心
但full port 同發光apple logo 仲有靚kb
唔多捨得換
我都係用文書機
XPS13 用左i7-10710U 六核U series
下年MacBook pro 13” 跟既話又再抵玩啲
轉埋Design仲正
同我一樣……

所以把心一橫同自己個慳錢,用黎換新電話好過
其實依家除左輕
full port 仲係好有用
2015 cpu 係舊 但16gb 加換pcie ssd 真係好正
已經換左2gb pci e

16gb ram 加2tb pci-e
如果係apple 個價一定天價
睇carousell 就估應該唔止賣呢個價,但如果只係心思思就不如唔好換,你講嘅三樣嘢都幾緊要。用緊2014 mbp 一般文書完全冇投訴
本身得8gb... 真係貪佢full port

如果可以變type c充電就正

2015係咪冇得自己換嘢?
可以自己換ssd
買個adapter 就可以任買市面上既pcie ssd
我換完1tb 再換2tb 五分鐘搞店
ram 就要出機時打爆了
真係冇後悔打爆ram 16g
再加埋apple magsafe
其實真係唔多捨得
雖然我知新機輕簿 8系cpu 13"有四核
其實文書一定夠 上網research
換機為左一定唔係快
(如果真係快 你都頂唔順想換)
係為輕簿
可能我買都買air 算
magsafe 轉usbc 有條線賣
而家啲port無甘重要啦
大量adapter, dongle, monitor 仲support 埋Thunderbolt
新嘅space grey 顏色仲靚過個apple 發光logo,又型好多,薄好多。
MBP 2015 甘重
拎出街咁辛苦

有新梗係買新啦, 仲有一年保養
你部MBP 2015 如果突然死左,又要幾千蚊。
有無巴打去過鋪頭幫iMac 2013 late 21.5 換ram? 最近想幫屋企部imac加到16gm ram,上網睇片見到要差唔多成部拆曬先換到ram

想問有無鋪頭推介

無忍手買左機既苦主仲有十二日開心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞