[Mac撚] 用家/買機集中討論(31) 16”MBP新瓶舊酒

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
好!!咁我放心去馬!!
見樓上好多都話唔使貼mon貼,巴打你有冇用個張mon貼??
無用丫
諗住拎張mon貼去放左佢
去買啦
呢部係呢幾年性價比最多,最無鑊氣嘅Macbook Pro
借問 如果買翻新mba呢
對得住價錢
因為我諗住入手第一新MB
都係文書..上下網...好簡單執下片&相
見6799同8099
唔錯的
可以入手
想問下 logitech或者有冇啲咩牌子
有藍牙鍵盤推薦
搵過好多款都唔support mac os
同埋最好有倉頡碼
我推介K380
可以駁3個device
ownership部Macbook Pro 13" 尋晚到手
開心使用中
keyboard 比之前嘅Butterfly 好好多
快過我部 Macbook 12" 2015 好多,好爽
有冇人覺得 2016 mbp tb 13 開始慢
8代u 係咪明顯順好多
明明之前macbook 用5,6年都仲好順
係咪心理作用
係,呢款「普通RAM」應該match
唔好搵整色整水又OC又盛嗰d款
Logitech好多款都有倉頡/注音印字,同埋有macOS driver
MX CRAFT嗰隻仲要印埋mac掣

btw,佢地琴日公布左MX Keys,係廉價版既MX CRAFT無左左上角個扭扭
同埋MX Master mouse 出第3代
兩款野都係插USB-C叉 / bluetooth / unifying dongle
謝謝
屋企都有個k380 , SIZE係幾好,但手感就一般,最後系pc 上最常用,反而係ssp 買15 蚊dell keyboard

Mouse , 打算繼續用logitech MX ERGO 無線軌跡球 好鬼野xd
等咗MX Master出USB-C好耐
學校ownership買埋Apple care(total3年)
但上網check得一年保養
依家新version macbook係咪無得自己upgrade hdd and ram?
我仲用緊mbp 13” 2011 接近長開加連外置mon都未壞
睇緊換咩款好
冇得自己up,焊死咗
我部2015macbook air都想自己加ram

睇幾張相都lag到爆
而家諗緊係學校ownership 買定係去士多買,睇完上邊糾結緊應唔應該升CPU同埋RAM,想買部 Pro 13吋,因為一用就應該用到畢業,驚到時後悔
利申:問屋企攞錢買,買最基本嘅配置老母都已經有啲微言
想買下iMac 跟機magic mouse有defect係咪就咁拎去士多就得?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞