[Mac撚] 用家/買機集中討論(31) 16”MBP新瓶舊酒

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
「打爆」其實上到去128GB架喇衣家
我都打算緊搵一對32GB插俾iMac 2017變32+32+16+16=96GB
有冇巴打有呢方面既經驗
兩條16 玩住先
過幾年覺慢左先打爆128
我之前2011 mid 21” 16gb都唔覺慢
要用到32GB或以上既用途一定唔係正常普通用家
我上個月做一個CD/LP包裝project嗰時個封面illustration用photoshop做,部iMac有40GB RAM都講緊幾秒內開始唔夠RAM因為個file真係好多layer好複雜
其實你有無必需要用Mac/macOS既理由?
ArcGIS已經必定要經bootcamp用(組VM個performance會大打折扣)
而Adobe CC亦Windows/Mac版互通
兩者響一部有N卡既PC laptop度仲有埋CUDA加速
主要係用慣左MacOS
加上自己都有Iphone 同Ipad,Airdrop 好方便
我又係外國讀書,如果有咩事都有apple 全球保養,所以先諗住繼續用MacBook
https://pro.arcgis.com/en/pro-app/get-started/run-pro-on-a-mac.htm
官方有解答
最少有四核/256GB/8GB Ram
但點都好建議16GB ram
不如咁講: 你用開2015 13"都忍到部野既效能的話,咁2019 13"一定無問題
只要你唔好期望有咩突破就ok,雖然新13"既四核係勁過以前雙核好多,不過大家都仲仍然係用iGPU
想問吓各位有冇咩清Mac垃圾嘅software推介
想洗啲del咗嘅software剩低嘅file
唔好信嗰種apps
最理想不過煩既方法係遂個你想鏟既software都google一次,睇吓人地list有邊堆file要清
再徹底係洗機重裝
Time Machine係咪都會keep住嗰堆垃圾?
係我keep起啲要留嘅嘢算
Time Machine原則上係一個100% clone咁濟,當然包括library files (以我所知佢淨係exclude某類cache files)
所以有時就算新機經TM由舊backup度restore,都會令到新OS有埋舊OS既垃圾
如果喺豐凙買mba喺咪可以之後喺士多單買apple care 唔駛買豐凙個warranty plan
部imac星期六買完到依家都未ship
想問各位ching有冇用mb case
用case會唔會加重個mon令到個較位負荷唔到變鬆
好想買MBP15, 但又傳佢就出新
部新mbp15 用咗幾日,有時打開個mon會閃一下綠色
有無人有同樣情況?
仆街,新買都搞d咁野⋯⋯唔係全新機都要入廠咁on9呀⋯⋯
係,總之60日內要買
除非你日日開閂個蓋勁多次
正常都唔會鬆
About this Mac —> System Report

呢張圖係淘寶搵返黎,可以參考下
我部舊imac用的唔係最新DDR4,
對用新機的巴打無乜參考價值
所以借左呢張圖黎比大家參考

重點係,佢同原裝果2條ram夾到
無降速

相比起amazon雜牌,我會選淘淘「正貨」

不過
kingston都係千零蚊2條16gb
買返行貨好啲,起碼有保養

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞