[Mac撚] 用家/買機集中討論(31) 16”MBP新瓶舊酒

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
咁係咪可以用同一招買gift card碌education store
慳番幾舊水都好
其實咁做有咩用?
免分,冇咁肉赤
唔洗一把炮俾哂
其實Butterfly keyboard個reliability係咪真係好差
我屋企人用2016MBP同2018MBA都冇事
好似話保4年定5年,岩岩出咗部15打爆唔撚理了
DSP room correction唔係Apple做先,出面大把呢方面既solution或者直程built-in響speaker入面
HomePod只係將嗰個solution一條龍無痛咁幫人響background做,而如果你想有多d control就要自己用software / hardware搞
想問下boot camp window
個developer Parallels 新授權 學生版
再一次付清HK$744 係唔係永久

入面包唔包Microsoft office
定買mac版個office好d

如果買左 個係咪自己介幾多gb比window都得
新手
係永久
唔包
唔洗介 dynamic storage size
一個365 license應該可以macOS同Windows兩面都裝
btw新Parallels開始經Metal行DirectX,玩game會順番d
去百老/豐澤買便幾多?
咁樣買左window 又買埋macOS office
都幾貴 如果唔係打機
齊買macOS office好似抵玩d
打機淨係打mini game
用office365一次過放晒兩邊都得
因為係跟你個M$ ac出license
另外我真係好想屌鳩M$ office係macOS真係好撚廢
啱,我都係用呢隻
唔該巴打
Mac版 M$ office真係廢
永遠都唔知點解成日都lag lag地
如果唔係全世界都用真係用完全用Pages算
LaTeX >>>> Word + Powerpoint
MATLAB/Numpy >>> Excel
無計啦 交功課做project一定要用
我未用過 但真係成日lag?
如果我run window再window run MS office
會唔會有lag問題
講真,academia可能用InDesign嗰d仲好
無人識用個下係問題
今時今日讀書要group proj真係要硬食M$
係呀 所以先諗MS office個問題
又唔係lag到用唔到
只不過係唔知點解用office嗰時個refresh rate會有明顯降低
做action嗰時硬係慢一拍
iPad版都順過Mac版幾條街
唔係掛
仲諗住macbook一定順
有d失望
Microsoft 垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞