[Mac撚] 用家/買機集中討論(31) 16”MBP新瓶舊酒

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
舊mbp retina 15” 俾人偷撚咗
準備買部mbp 13” 應該揀低配升i7 定係高配i5 ram就點都打爆
本身做ux design 要掂graphic同animation嘢

i5 + 16GB ram
i5 低配?
sorry講漏 低配i5
低配同高配i5基本上benchmark冇分別 除非你好需要多2個thunderbolt3 port否則低配抵好多
多謝解答 咁又慳返$2k
$11k就埋到單開心
點解你128GB都夠用
我要512GB
想問吓有冇啲USB-A同USB-C雙頭手指介紹
工作上嘅嘢好多都擺到cloud
其他私人重要嘢擺外置
應該夠用
純統計

MacBook Air 2019 16gb 256gb / MacBook Pro 2019 entry level 8gb 256gb

文書撚應該點㨂?(唔計iPad pro 自己本身都有用緊, 但真係覺得明明係輕型文書同娛樂為主, 但都係用電腦做最舒服)

仲有想請教另一個科技盲問題, 自己仲有部i5 8gb ram Mac Mini 2014, 用咗5年都開始成日出西瓜波, 其實會係比較因為新MacOS大食用多咗RAM定CPU舊所以慢?
姐係文書用都唔洗用到16gb ram? 因為純粹係度諗升埋16gb ram會唔會耐用d

至於mac mini都唔會諗 其實最近係身痕想desktop to laptop
我會建議mbp 2019 低配

mba得2cores 就算係文書用都已經obsolete啦
MacBook Pro 13 永遠都係得2奶貨

人地15有6核 佢得4核

人地有32gb ram ddr4, 佢得lddr3 16Gb

就當我唔介意價錢 我頂攻13‘都係得4核 16GB ddr3!!!

13頂攻價錢又同MacBook pro 15/iMac 27 9gen 6核差唔多 性能會唔會差太遠?

MacBook Pro/ iMac 下年又有新design 今年買真係好傻豬

呀~~~~~點選擇呀
想問下前幾日買左macbook pro, 係咪可以就咁上網買applecare+ 但係上去買, 點樣登記返落部機到
平果部啦 2000蚊用黎up 16gb ram 好過
個人認為嚟緊MacBook 會順手轉埋用DDR4L
跟intel cpu

9/10好似可以用到lddr4

MacBook Pro 13’ 好似仲用緊gen8 所以無ddr4用
我都有諗過依個問題

如果無得upgrade 我寧願買部平

因為根本差唔遠

你加錢買部256ssd la
根本撚鳩你班mac user
用bootcamp行好順好快
唔該巴打我用緊MacBook Pro 2017,最近部電腦一插電就會好熱
同埋會成部黑屏彈左個文件夾符號圖案。
同埋部野有時用用下會無端端彈左個鎖定畫面出黎要我重新輸入密碼
有無巴打可以幫吓我
4核16GB Ram已經滿足到主流需要啦
你仲可以15 16緊即係未急需買
我當初睇到update咗13吋低配版再加上upgrade SSD平咗係好心動
我都等緊合適時機將部iMac換成MacBook Pro
不過因為新嘅16吋隨時今年出,所以都係觀望吓新design先再決定買唔買呢代13吋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞