[Mac撚] 用家/買機集中討論(31) 16”MBP新瓶舊酒

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
而家入手mbp既話 ching會建議買邊一部?
我係本身由El Captain 升上去,一晚過後就跌2-30%電 平時一晚都係1-2%, google 完方法改善唔大 所以裝咗Sierra,電唔倒水
我今晚test下
如果純為咗storage又唔需要cloud sharing的話,WD My Book Duo配iMac 2019會唔會都可以?
今年有冇消息流出話會有新mbp?
Mbp 16
啱啱升mojave個時係咁,睇iStat係mds個D process 係咁chur資源
過咗一排就冇事。
一晚用左3%
16” 嗰部
傳係新design 新keyboard
如果純粹聽傳聞
16"個spec同而家15"分別不大,仲話出嚟取代15"
如果係真嘅話我真係唔明點解早幾個月仲update粒U嚟做乜
有乜主要用途?
唔趕嘅我建議你等埋傳聞今年出嘅16"先再考慮都唔遲
本身諗住買13 希望13一樣有新design
返正唔急著用 都係睇埋年尾發佈會先再決定
16” 係10系intel cpu就話姐
但就傳用9系
同我諗法一模一樣
但係依家intel都冇新u比16" macbook pro 用
一定係用返同一粒u架啦
第10代淨係出咗Y-Series (Air) 同U-Series (13"Pro)
未出15"用開嘅H-Series
用intel CPU嘅laptop真係俾intel累死
仲要喺Apple更新13"Pro同Air唔夠一個月就出第10代
所以就係話如果16"真係取代15"
就真係理解唔到當初5月做乜要換U
究竟係Intel冇同啲廠溝通定係點真係得佢哋先知
除非好似2TB3 13" 咁專登定制一粒俾佢
2019 Air 仲係用緊8代
寫得唔清楚我錯
想講10代只係出咗可以俾Air用嘅Y同俾13"用嘅U
13" 同Air都仲係8代CPU
Air仲要只係加咗TrueTone連粒U都冇變
所以唔知做乜要咁急住要update
可能要救返apple既reputation
今年APPLE update左pro 13"
出新設計可能性好低喎
Redesign 應該2020啦
Agger 年初都未必見到
食學生市場掛
9代無U系(15-28W)Y系(5-10W)CPU
一上就係10代(10mm ice lake)
以apple性格macbook pro大機都應該用返H系CPU(45W)
係intel 10代H系CPU見影前mbp 16”都應該得 2019 15”個兩粒 14nm++++++++簡
唯有希望新design cooling 好啲可以推盡啲粒9980HK
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞