[Mac撚] 用家/買機集中討論(31) 16”MBP新瓶舊酒

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
幾代前既OS X曾經響QuickLook有個叫XRayFolders既功能,係可以做到差唔多既效果,不過好似10.9開始俾Apple摺左個功能
我唔肯定,不過好似有某d Finder replacement apps做到呢樣野,你要自己搵

個人覺得想知道folder內容,用column view可能會仲有用
學生哥想買部電腦上堂用
主要都係做功課 睇下片,唔打機
諗緊買mb air 定pro 好(兩部都128gb)
見好多人話要買256gb 但我budget 有限
想買部機長用( 最少用四五年)
有冇人可以比d 意見我
有無巴打同我一樣用safari上facebook會有啲lag
但係用chrome又唔會,係咪我問題
仲有safari上facebook試過用左成1.5GB Ram
咁樣正唔正常
最緊要唔怕用壞個type c 搵返啲有信心嘅牌子
另外有冇dock推介

btw 依隻個type c port係咪只係for 叉電?插唔到USB讀取野

長用就256啦
買128就得於手機買32GB 裝完系統都冇咩剩
其實好似係facebook on9
safari 最近一開facebook live 就lag到仆街
cpu 爆上80%
Fb it狗好撚垃圾
咁大間公司連睇片都廢下廢下成日error 仲好意思加廣告
張圖細到要召喚梁國雄

Dock嘅話係咪要Thunderbolt 3 Dock?
係嘅話通常都離唔開OWC或者CalDigit
如果猶豫緊買air 2019 (256) 定係低配pro 2019 (256)
係咪都會係建議買pro
Yes
電腦節有冇啲咩筍Mac配件
我絲打,拍4k片現時用fcpx純加水印,將來可能剪
你search多次個地址
係喎屌響booth條友係咁講(或者我聽錯)
我無買佢地既dock,不過要左隻TB3 NVMe m.2 enclosure
多謝註冊並傳送資料到中央備份
啲sales係吹得就吹
上次行黃金睇mon個sales話AOC係美國牌子嚟
真係笑而不語
同買kingston 16GB 差唔太遠ja wor🤔
學樓主學話齋,用雜嘜ram請自行評估風險
係,個type-C port只做PD,無data
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞