[Mac撚] 用家/買機集中討論(31) 16”MBP新瓶舊酒

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
大家有冇用防毒軟件
唔建議用 拖慢部機又冇用
macbook應該要等到10中先公佈
唔會唔開心
公佈嘅會係16寸
又大部,肯定超貴
我一定唔會買
而家部MBP13 底配肯定係近2,3年性價比就高,最少鑊氣嘅Macbook
大家慢慢等新款啦
話苦主都係針對緊衣家買15"嗰班姐
13"如無意外要2020年中先有新機殼+10nm
2020先出新我仲諗住佢今年會出13"
冇即時需要嘅都唔爭在嗰幾個月
10nm ice lake冇6core反而14nm comet lake有 咩玩法
睇吓今年macbook線有冇改變
13寸今年一定唔會變
而家嘅Apple 你係無得估
下年可能出左件超有鑊氣嘅產品,到時,你想買返轉頭都買唔到
T2, throttling, screen gate , butterfly KB
大家慢慢等啦
其實又好難講到咁絕
我自己都唔預佢地2019年內會出16"同Mac Pro以外既Macs
不過如果9月個event只有iPhone,咁10-11月可能會整多一個iPad + Macs既event,出16"之餘有少少機會仲用14nm既新CPU俾其他MacBook
16"真係我諗要兩萬蚊以上真係買唔起
13"今年唔出新就買住蝶式macbook先
如果番學用
買邊部會比較好
13吋果部會唔會太細
有冇用家可以講下感受
主要用黎做咩先
13同15我都用過 我自己覺得13真係有啲細 但係15"成2kg唔係個個都覺得輕
我都準備訂呢個
換track pad
想換iMac 27" 但等唔等埋好🤦🏻‍♂️
Intel好似有排都未有新既枱機u出 加上Apple 又慢3拍 依加換都算係時候
我部2010年mbp,換咗1tb ssd,16gb ram
但high sierra boot手指裝到一半就會閃入黑畫面,出多種語言error後自動再boot。請問有咩解決方法?關唔關版本事(10.13.6)?
我認為係時候啦
我都ownership 買左13" MBP 2019 底配
我覺得用到5年
有冇人有用apple自己隻mouse
感覺如何?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞