[Mac撚] 用家/買機集中討論(31) 16”MBP新瓶舊酒

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
咁點解仲要買呢
係,如果你部機仲係保養期內...
電腦係必需, 但MACBOOK唔係, 如果咁手緊, 買PC NOTEBOOK算啦
我建議你都係買Windows Laptop啦
MacBook而家個售價真係唔平
中價嘅Laptop個SPEC都唔差,性價比相對高啲
但係如果你真係想用Mac. 2手會唔會考慮?
Thx
睇個勢個post應該頂到iPhone event之前已經爆
上幾次都係一開新post前就有新Mac緊急出
岩岩訂左低配macbook pro
來問大家個分插用邊一款
有冇推薦
定係是但淘寶買個綠聯/philips就算
想問*
notebook programme 既 13 inch macbook pro 都仲係只有8GB

幾時可以有16GB
唔跟programme買就好貴
gay cook愈搞愈唔掂
用到就得
肯/敢淘佬就綠聯啦,其他唔入流
響香港walkin買就揀最大牌子
上網外國買的話就最多選擇,不過唔平
一定要經program買就只可以揀標配,而Apple標配係15"先開始有16GB,
我覺得因為個價都減得幾可觀,好需要RAM而唔介意大部就應該揀15”唔要13”
反而一定要13”個form factor的話就用Apple edu個價去BTO 13”上16GB,咁樣蝕幾舊不過砌到一部啱嘴型既config

(留意: 16”可能四日後公布,睇定d先)
手頭緊的話唔該立即離開此post
甚至應該要遠離任何蘋狗產品
當年MBP轉thunderbolt 3嗰時外媒係咁吹奏HyperDrive
係就係幾好睇嘅
不過佢個雙頭只係得MBP先用到
駁唔到
過幾日出16吋 應該個價都mark 到貴到仆街

問題係唔知依家兩款15吋會唔會減價
過兩日有冇都未知
個個都只係期待iPhone

不過傳聞話有One more thing
唔知係講緊MacBook Pro/Tracking Tile/AR+VR/完全冇人知嘅嘢
如果唔係MBP就要等10月
不過喺關稅壓力底下我會估佢10號一炮公布晒再同一個星期Pre-Order
喺12月加稅之前有咁多Cap咁多
以往MBP 如果出新,舊款減得多唔多~~

諗緊依家買唔買15吋MBP好
我覺得one more thing係16" MBP其實幾大機會

1 ) Tile作為附屬產品只係一件配件,就算出都只配有AirPower / HomePod級數既焦點
2) AR Glass之類既野十劃都未有一撇
3) 個event大家都預左iPhone / iOS為主,出Mac的話仲要係新設計係足以俾spotlight

其實四日後就有答案,衣家未知16" spec係點個form又係點,邊有人答到你衣家部15"命運會點
我淨係會講,除非你急到要即用,如果唔係無理唔等多幾日先再算
想問吓大家用緊邊隻docking station?想拎嚟駁mon用
今次係咪有機出13” macbook? 我見其他牌子ultrabook開始出10th gen cpu
官網有翻新機
Keyboard 的手感分別可以分享多少少嗎?
咁誇張?硬碟冇位?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞