[Mac撚] 用家/買機集中討論(31) 16”MBP新瓶舊酒

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
貴在個mon同叫做有獨立GPU
Magic mouse好撚惡用
用耐少少都好攰
手大嘅人用係慘劇嚟
寧願用trackpad
我本身冇Mac 但公司做嘢會用
可以插電長用就插住電用,否則就盡量維持30-80%電量,對電池保養嚟講最好
唔好意思問一問
我的是macbook air2015
想問下市面上有冇比較粗身少少既差電線呢?

原裝跟機果條好幼身
成日屈埋一舊好麻煩
你地會唔會熄機
定用sleepy mode
每個月熄一兩次 多數都就咁close lid
熄機係俾你知道有一段時間唔會用部機先做(個人覺得係三日以上)
或者你想完全斷電以防危險(擺響喼之類)
你條線痴埋一舊唔係因為佢幼,係因為Apple近年鍾意用呢種容易溶化多過起火既物料去減低危險,另一方向佢比普通膠線環保因為比較快decompose

MagSafe類別既3rd party replacement一向都有,不過多數都垃垃地圾,同埋自從MBP開始用type-C之後呢類產品開始難搵
如果唔係ownership買iMac硬食隻mouse,比較明智既玩法係訂機config嗰時BTO加錢要Magic Trackpad 2
啱自己用的話就keep,唔啱用就賣,Magic Mouse二手係無人買的
唔該晒
咁我照用住條線先
https://browser.geekbench.com/macs/442
iMac 21.5" 2019 - i3-8100 - 4C/4T
4704/14048
https://browser.geekbench.com/macs/415
MBPnTB 2017 - i5-7267U - 2C/4T
4221/8831
單線iMac勁少少,四線iMac勁好多,而且個風扇大好多

AMD Radeon Pro 555X Compute Engine
Intel(R) Iris(R) Plus Graphics 650
呢個係OpenCL跑分,基本上都係iMac勁好多,假假地都係dGPU

就咁淨計效能iMac係完勝,而且一個有DCI-4K闊色既4K mon其實唔平
MBPnTB只係嬴可以拎出街,況且同一個form factor衣家既低配MBP 2019勁好多
如果你粗用,其實條線好快會拉直同埋表面會磨滑晒
比較多人有既問題係線頭線尾開始爛
其實舊MBA因為用左同一個火牛好多年,所以市面係有極多原廠一手二手牛,好多人壞左爛左一隻就買番一隻原廠算,因為條線係同個火牛連體,3rd party火牛講真唔令人安心
雙風扇系統由iMac Pro下放去普通iMac我諗只係遲早問題
而XDR Display個芝士窿背板設計亦有可能響iMac條line度出現
如果夾埋desktop 10nm出爐,我諗可以預計2020年內都未必會有新iMac
參考: iMac最近三次update已經用兩年一次cycle: 2015 > 2017 > 2019

所以,以2019款咁少鑊氣,相對效能同性價比等等,衣家入手應該仲係好時機
好彩XDR啲窿窿係擺後面
對得耐頭都暈
利申:輕度密集恐懼
我以為佢講緊有TB嘅13吋
不過9999嗰部終極敗筆係用HDD
MacBook 12 2016
上星期出咗service battery, 自己reset咗SMC就冇咗,之後用落都冇問題
點知今日又出現咗service battery,係咪最好要去搵天才睇睇先謝
去到問就知
信唔過就check盒,會有寫年份
Download Coconut Battery 睇下舊電嘅Health

https://coconut-flavour.com/coconutbattery/
其實system都check到

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞