[Mac撚] 用家/買機集中討論(31) 16”MBP新瓶舊酒

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
Fcpx export片會耐d ,剪1080p片 十幾分鐘都仲ok,多d就laglag地
5月update 嘅係13" 4個Thunderbolt 3頭嘅版本
只係update咗CPU,不過都係第8代 (8259變8279)

7月update嘅係13" 2個Thunderbolt 3頭嘅入門版本
同2017版本比多咗Touch Bar, TrueTone
CPU由第7代雙核變第8代4核
舊電大咗
要等到9月頭
直接有得分?
問左係點玩
一定係macbook pro 13 2019
買Macbook Air 2019嘅不如去store買部macbook air 2018 翻新仲好
Air 完全唔抵買
一來啦
二來Air粒cpu係冇換過
三來只係多左個true tone但隻ssd速度慢左

2018 rMBA翻新而家賣緊6799/8099嘅情況下2019 rMBA根本係唔抵買
我上年買ownership機都有呢個情況,部機冚蓋都長期熱,去到新買第三日啲電倒水咁倒就約天才bar,佢check緊嗰時舊電死鬼埋。最後,免費換部全新嘅比我
原來依家imac 27啲音響幾好
竟然夠bass
佢個Speaker Module 佔咗內籠差唔多一半
一定屌打市面上其他AIO
有部12年MBP 好多時著唔到機 淨係風扇轉 只係間唔中勉強開到機 但又有時自己彈黑芒

有無巴打有相熟舖頭 想睇下有無機會救番黎用
因為有樣野叫物理定律
speakers原則上係一件move air既器具,要造出足夠震動fill up一間細房既空氣就需要某容量既chamber
衣家Apple產品響聲音上已經推得好盡,iPad Pro同MBP13”都係外觀上完全唔似可以出到咁厚聲
而iMac個approach都好聰明,佢既treble係先向下打落枱面之後先反射去你塊面,而bass仲仍然要靠機內兩舊空籠做subwoofer
講真以HomePod呢個size
佢個音質真係超晒班
利申: HomePod用家,未減價前買咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞