[Mac撚] 用家/買機集中討論(31) 16”MBP新瓶舊酒

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
MBP 18 w/ touch bar
有時㩒h 制會冇反感
或者要大力㩒先有
有冇人有同樣問題
你可以拎去士多修 有4年免費保養
手持垃圾macbook air 等新macbook pro
16?
總知佢出咩買咩 只要行macos
RAM行VM應該要
CPU就唔太大分別,如果真係做chur CPU task應該上埋15" 6-8核 (等16")
如無意外應該一年半載之內都未會有iMac新設計
當然九月十月兩個event咁近已經有野出的話可以等埋兩個月既
佢係講reinstall OS,macOS係可以揀唔del data前題下淨重裝系統的
嗰條友係裝緊嗰時中途炒左,不過再開番舊OS神奇地整好左
我估係炒之前已經重裝左輸入法/touch bar相關file
不得不讚apple, 2012 第一代既mbpr run 到今日都仲郁得ok smooth.
希望新機唔好又令我失望
P.s. 等緊16 吋
其實你係咪肯定響所有apps都係咁,定係指定app先會唔出揀字?
(我自己有用2018 TB不過用yahoo key key打中文所以唔會見到呢個問題)
試吓開一個全新macOS用戶,睇吓嗰堆apps係咪都唔show揀字

如果show,姐係你舊acc有user specific setting files炒左,相對易解決
如果唔show,姐係你成個系統有某地方炒
想問吓RAM定 GHz 緊要啲
Ram
正常寫吓code,16gb會唔會太多
多? 只會有人嫌少
Thx
16我都嫌緊少
Geekbench出咗5
iOS版限時免費
最重要係個計法又改晒
底分1000,用Intel Core i3-8100做基準
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞