你提供藍絲 / 政府嘅論述,我嘗試反駁。

721 回覆
670 Like 13 Dislike
A1. 示威者制服滋事者並非沒有法律根據。
根據刑事訴訟程序條例第221章101條(俗稱「101拘捕令」),任何人可無需手令而逮捕任何他合理地懷疑犯了可逮捕的罪行的人。而且協助合法逮捕罪犯時可以使用就當時環境而言屬於合理的武力。

早前不時有人以暴力毆打張貼連儂牆的人士,並放火燒毀連儂牆。示威者制服這些人士有其法律依據。

至於對疑似警員使用武力,首先他們沒有出示委任證,我們無法核實他們的警察身份。至於釋放所有被捕人士的訴求會否影響法治,我喺A2再回答。

A2. 你應該反問警方,點解可以濫用武力、有預謀大規模地違反警察通例(故意隱藏委任證)而不須付上任何責任?
特首、保安局局長、警務處長係基於咩理由去縱容警方的行為?

事件惡化至如斯地步是特區政府連番錯誤所引致,示威者為了糾正政府錯誤而面臨牢獄之災。
律政司有權以公眾利益為理由不檢控被捕人士。
70年代警隊貪污成風,廉政公署剛成立時,大批警察包圍廉署。最後港督選擇特赦警隊,不見得法治受到嚴重破壞,香港亦從此走向繁榮。

示威者人數以百萬計,我不可能回答你政府特赦後,示威者會否收貨。政府必須先回應訴求,然後理所當然地有部分示威者會收貨,有部分會唔收貨。當大部分示威者都收貨,示威活動方可能結束,但如果政府完全不讓步不協妥,示威活動只會不斷升級。

A3. 你誤解了「一人做事一人當」。示威者唔係要打警察發洩情緒,而係希望濫權、瀆職的警察得到應得的懲罰。
靠打人發洩情緒嘅係失控的警察,而唔係示威者。

A4. 跟A2類似,示威者人數以百萬計,政府的任何回應必然會有人收貨,亦必然會有人唔收貨。
如果獨立調查委員會真係公正,大部分人都會收貨,示威活動自然會結束。
但如果獨立調查委員會唔公正,或因受到警方阻撓而未能展開全面調查,大部分人都唔會收貨。

至於警方會唔會因為不滿調查結果而發難。我相信絕大部分的警察都係專業的,只有一小撮黑警會懼怕調查結果。
而且幾乎所有警察執勤時都沒有佩帶委任證,難以確定前線警員的身份,相信即使有獨立調查委員會亦難以追究他們。

A5. 依個係政府的責任,如果你要示威者為香港經濟負責,不如比我做財政司司長。
AA1: 退一萬步嚟講,我假設無出現委任證嗰啲人真係警察。
你的問題其實係問緊前線點解要衝擊警察防線,點解唔和平理性咁表達訴求。

就係因為6月9日100萬人和平遊行、6月16日200萬人和平遊行,林鄭都唔理會,所以示威者才會選擇升級逼政府回應。
7月1日立法會內其中一句塗鴉字句令人印象深刻:「是你教我和平遊行是沒用」說明了為甚麼示威者要使用武力或其他破壞行為。

AA2: 示威者係為了公眾利益,為了糾正政府的錯誤而犯法。
同埋你用麥理浩的德政去解釋香港的繁榮,只會更加突顯出香港政府的無能。點解英國人管治下香港就欣欣向榮,中國人管治就愈嚟愈衰。

AA3: 的確唔係合法制裁,但都唔係情緒發洩。因為政府與示威者的武力、權力不對等,示威者才會選擇圍堵宿舍。
我完全唔排除會有個別少數極端示威者會針對警察家屬做出更過份的行為,我希望林鄭能夠有智慧,能夠喺事情惡化到依一步之前釋出善意,緩和社會氣氛,而唔係不斷重覆相同的言論去刺激示威者。

AA4: 就算未必能夠追究個別前線警員,只係默許警員有預謀地大規模地違反警察通例的指揮官都需要負責。
起碼處長、一眾副處長都要落台,並接受ICAC調查。

------------------------------

我當然明白而家唔係嘈交。我們只係模擬緊同中立、藍絲討論,一齊思考反駁方法。
你愈尖銳對我嚟講愈好添。

睇完警察個記者會,似乎真係屬於高功率的鐳射筆。
依個無得否認無得拆。

我建議轉移視線講其他嘢,唔好focus喺鐳射筆依個話題。
同時指出警方都有用強力電筒照射示威者、記者。
去youtube睇
Youtube最多
有藍絲朋友咁講
"中國唔可以比你香港人自由民主
中國又要就亂,到時福建又反,湖南又反,中國就亂,就有軍閥,死好多人,你付唔付得起d 人命"

另外:一個長輩
"小朋友,做d 正經野,同中國鬥你唔夠佢黎"
退一步:
今次的五大訴求,其實只有爭取雙普選一項係同民主、自由有關。
「撤回逃犯條例」、「撤回暴動定性」、「釋放被捕人士」、「成立獨立調查委員會」都同民主無直接關係。

藍絲口吻:
唔合理。中國咁強大,點會福建、湖南個個都想反中國呢?
警察都係人 都有情緒 示威者搞警察 警察打番示威者都好合理啦
你唔出去搞事咪唔會比人打
係因為你班暴徒先令到我地d街坊食催淚彈咋
關警察咩事

點拆
大家討論鐳射筆的方向錯咗
https://lihkg.com/thread/1428991/page/1
「民主可以當飯食咩?經濟唔好講咩都冇用。」

有冇史實同數字可以拋返轉頭
4. 嘅意思係淡化事件,話佢自殺係本身就有情緒問題,唔係單單因為反送中

屌真係打出嚟都覺得冇人性
點講佢講得出口
爭取民主唔係為咗「發大財」,而係為咗保障我們能夠享有自由。

民主、獨裁同經濟根本無必然關係。
有啲民主國家經濟唔好(菲律賓),有啲民主國家經濟好好(美國、北歐)。
新加坡唔夠民主但係經濟唔錯,北韓無民主經濟又好差。
無人上街23條、逃犯條例一早過哂啦
睇文匯大公
驚就唔好出街
其實如果全民都認為要討回一個公道,就自然罷工,但係好明顯唔係
你好堅 一句KO樓主 仲諗住呢度係可以開記招
KO曬所有藍屍 諗錯左
集思廣益
你唔出黎阻住我返工 咪唔危險囉
冇你地黑衫咪唔危險囉
BY 藍尸
我就唔信你返工嗰到冇外國人 如果有嘅 啫係你都係接受咗外國勢力啦
譚耀宗:冀先停止暴力 沒人講過永不成立獨立委員會
https://lih.kg/1430977

為免政府食言,我認為可以成立咗獨立調查委員會先,等示威活動結束才開始運作。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞