你提供藍絲 / 政府嘅論述,我嘗試反駁。

721 回覆
670 Like 13 Dislike
條條大路通羅馬!
但係啲藍絲會攞新加坡做例子
多謝
比老母去應對d藍絲c奶
態度先係最緊要,你論述講乜係冇所謂
讚佢幾句靚仔靚女,扮老友,歪理都會聽得入耳
對路過阿伯實行私刑,同文革一樣

叫你 曱甴就話將你去人性化, 咁你地又叫警察做 狗?
係中共多次威脅要解放香港先令港英取消改革

彭定康96年 推行政改(新九組)都俾中共阻撓,以致無能過渡,而出現臨時立法會係深圳開會嘅場面
中央派d人頭豬黎做特首,咪搞到香港衰過新加坡囉

香港人無得自己話事,二奶仔,你話反唔反丫d 後生
咁愛國又唔見梁振英啲仔囡返大陸。
林鄭老公同兩個仔全部有英國國籍呀。
係香港咁和諧穩定你班廢青先有得工開有學返,依家反過黎搞破壞,你地不如辭左工退左學,完全唔好享受和諧穩定生活既好處先黎搞事啦!

點拆
呢個係臭蟲論
係到搞搞震呀,唔係幾好囉
而家我們一齊救香港
你搵李顯龍過嚟做特首我咪唔反政府囉。
咁而家林鄭係無人地李顯龍咁勁呀,我咪反佢囉。
香港係中國不可分裂既一部份
咁事實上的確好多泛民嘅仔囡都唔係反對派,藍絲最鍾意引用的例子就係李柱銘的獨子李祖詒。

你一係用臭蟲論,指出一啲藍絲的仔囡都係黃絲,例如何君堯個女。
一係正經咁解釋子女的行為跟父母其實無必然關係,但我唔覺得會有用。
Why not both
雙方都要追究
點睇?
新加坡政府相對黎講都有保障國民基本需求同安全
而家港共政府將公帑用於大白象,市民住屋問題、醫療系統負荷問題、教育問題講左二十幾三十幾年,都無一個長遠政策改善,樓價上漲到超出負荷、醫療差到醫護瀕臨爆煲,令市民生活水平如同落後地方,政府卻無意解決。
一個無自由民主而唔理民意,唔以民為本嘅政府只會危害當地市民
對路過阿伯實行私刑,同文革一樣

叫你 曱甴就話將你去人性化, 咁你地又叫警察做 狗?
可以呀
快啲成立獨立調查委員會查哂兩邊
法律上仍然係二讀, 林鄭等待時機 重推條例可即日通過
獨裁會令貪腐日益嚴重,政府嘅權力來自人民, 要改善經濟民生,要建立民主制度,各施其職 克盡己任, 防止濫權腐敗,法治完善 防止權貴打壓社會公義
Push
「我有睇直播,見到著黑衫人毀壞公物、非法佔據馬路、縱火、有組織及有預謀犯法、向警察扔雜物及遺留大量垃圾。」
「警察都只係做野啫,駛唔駛又掟磚又放火對付警察啊?」
示威者一定係收左美國錢!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞