你提供藍絲 / 政府嘅論述,我嘗試反駁。

721 回覆
670 Like 13 Dislike
偉大工程

原本係哩個質素

加拿大女記者..阻止防暴警察前進!

搵左好耐都搵唔到呢個新聞
想知段片出處係邊
中國地大物博點都唔會死
而家唔係要中國死,而係要5大訴求
對唔住囉
你香港只係小城市搞咩事
Push
剛剛我又寫咗少少,大家評價下。
Q:五大訴求是否缺一不何?
A:我不可能代表所有示威者回答。政府必須先回應訴求,然後理所當然地有部分示威者會收貨,有部分會唔收貨。當大部分示威者都收貨,示威活動方可能結束,但如果政府完全不讓步不協妥,示威活動只會不斷升級。

Q:雖然林鄭無講到撤回,但係佢而家都無再繼續修例,點解你們仲要繼續示威?唔等佢下次再重推先反?
A1:假如宣佈「撤回」,當政府希望重新立法,便需要完全由頭重新展開立法程序。
如果唔宣佈「撤回」,下次政府可以直接由二讀開始,就更容易通過。
參考:
「撤回」與「暫緩」修訂,不僅是字眼上的分別
https://hk.thenewslens.com/article/121160
A2:舉一個粗俗啲嘅比喻。
一個強姦犯想強姦普通市民,受害人褲都比佢除埋。

撤回:
強姦犯撤回強姦,受害人可以著返條褲。如果犯人下次又想強姦,就要由除褲依一步開始。

暫緩:
強姦犯暫緩強姦,但係唔畀受害人著返條褲。如果犯人想繼續,就可以省略除褲依一步。

示威者唔接受「暫緩」「壽終正寢」,其實都只係想著返條褲。
只影警察喎
茶記呀叔:而家成立獨立調查會都冇用,可以求其查,可以查完唔做野,查完結果唔似示威者預期咁又點?

街市師奶:當你今日真係推倒中共,或者上面自己內鬥唔得閒理你地,上台掌權嘅只會係警方唔會係你地,因為佢地本身有大量軍火、武裝!

以上兩個我聽完唔識駁,求指點
同藍絲講道理已經輸左
你秒完佢,佢咪照講收錢,外國勢力
唔算係反駁,不過我會咁樣回覆。

1. 明明成立獨立調查委員會可以呃到一大班市民,拖返幾個月,但係而家林鄭做戲都唔肯做,你就知道佢根本當市民無到。

2. 依場運動唔係要推返中共。
果陣係佢做特首,咁危險都唔監管係咪失職
我整理咗少少對家的Facebook link,方便大家去睇下對家最新的文宣,以便反擊。

strong post LM
暴徒! 終之出街一街暴徒!

係地鐵聽過幾次
同埋警察開槍駛乜同你講。開就開!

(早2 日飲茶聽到忍唔到同個廢老開火,最後俾屋企人咁住。。。)
我自己嘗試覆。
翻查報導,內文指本港市面有售的激光筆功率一般都在20毫瓦以下,而「高危」的激光筆的功率則達5,000毫瓦。
浸大學生所購買的激光筆並非5,000毫瓦嗰種,只係大約20毫瓦。

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞