你提供藍絲 / 政府嘅論述,我嘗試反駁。

721 回覆
670 Like 13 Dislike
我覺得回答可以係佢立場考慮,要扮到關心佢,好言相向先會聽
激嬲中國,CUT你東江水到時連水都無得飲
你睇下西藏搞藏獨下場幾慘,你係咪想香港變西藏
"你地班人比人洗晒腦"
我咁答過
個阿嬸話:8號風球果日我都有番工呀
強貼留名
依個答案你睇下點,剛剛諗出嚟:

罷工的目的就係要對社會造成影響,迫政府回應示威者的訴求。
全民罷工一日的影響其實仲細過一日八號風球。

8月5日影響到你唔好意思,但係如果依個政府繼續錯落去,對香港造成的損害會比罷工、山竹大好多好多好多倍,希望你能夠理解點解我們要咁做。
我覺得藍絲/中間派都可以分幾種
1. 不支持政府 不支持示威者和平遊行以外既方法
特徵:自私 已知送中條例嘅壞處 知而不行
Solution: 強調政府唔聽二百萬人反對,再用送中壞處洗腦 (資產充公/以言入罪唔岩聽就拉你....拉去李旺陽被自殺 下一個隨時係你身邊嘅人)
另外,講埋黑警濫權,好撚惡同失晒控,隨時落樓下都拉9你,但係強大警權無人監察到.....係咪要有獨立委員會先?
引起逼切性同擔憂,令佢地明白而家示威者所作所為係逼不得已
反問番佢,除左行動升級可以點?

2. 深藍絲 撐政府
特徵: 信晒cctvb 政府點都岩 黑衫亂港 有飽飯食就得
Solution: 唔單止講反送中,應該由政府民生開始講 (但係可能變長篇大論) 新移民搶晒資源,公屋都有排輪,諗下除左$4000仲比左咩你? 再連落再支持政府只會越黎越衰。講下cctvb沒有告訴你的事 (例如4000億外滙備...)

睇番藍絲本人的著眼點係咩 (工作?福利?樓?) 再係某方面講政府壞話。仲有第3種可能係冇感覺...

唔知有冇用
對社會造成影響,迫政府回應訴求?咁扔爆警署d 玻璃,整爛d 交通燈 既目的係咩? 另外你地覺得自己做既野有無犯法?
政治問題,本來應該係政治解決。
林鄭唔肯撤回逃犯條例,又解釋唔到唔肯撤回的原因。
就唯有將政治問題交給武力解決,企圖靠警方去壓下反對的聲音。

我都知道警察做到好累,證明今次真係好多人反對逃犯條例。
林鄭應該有啲承擔,企出嚟向市民解釋,而唔係一直龜縮,將自己的責任推比警隊。
我覺得無辦法架,唔係所有人都可以靠說服。
要佢自己感受下警察的呼喝、政府的不公佢先會明白。

例如你睇下下面依單新聞
昨日支那護旗手聲言殲滅香港廢青,今日被共匪迫遷無家可歸
https://newweb.hkgolden.com/thread/7096335/page/1
應該點答

你地唔係要政府回應,
而係要政府按你地講嘅去做!
如果政府因爲你地部分人咁就要妥協,
咁係咪之後另一班人又出黎反對嘅,
應該要聽邊個先岩丫。
點答好
仲講緊掟磚唔岩點拆
有唔少阿嬸仲以為黑衫會打人
A1:香港有七百萬人,一定有唔同意見架啦。
A2:政府的工作就係分配利益,而家就係傾斜咗去某一邊先咁多人不滿。
A3:所以需要爭取無篩選的雙普選、公投法,等市民有不滿都有渠道去處理。而家就係因為所有合法渠道都名存實亡,所以啲人先要上街。
A4:我同意政府唔一定要事事協妥,但係唔協妥都應該比個解釋出嚟,咁先可以服眾。「壽終正寢」同「撤回」明顯係有分別,佢自己都兜唔到。

以上幾個答案你可以自己mix and match,或者再加加減減。
唔可以一步登天。
首先要耐心解釋返係因為政府無回應訴求,而現今的政治制度(例如功能組別)又未能反映民意。
政治問題無法政治解決,人們才會走上街頭。
可惜二百萬人和平示威又無用,所以人們才會漸趨激進,而警隊就變成政府同市民之間的磨心。

另一個post有絲打問我,佢阿媽覺得元朗721被打嘅人一定唔係無辜,依個時勢仲著黑衫/仲出街就係抵死。

依種人的思維覺得自己好聰明,識得迴避哂所有危險,自己一定無事。
你要做嘅就係令佢覺得自己唔可以置身事外,有機會燒埋自己。

例如你可以由佢的衣著入手,佢著白衫/黑衫/藍衫你都可以串佢,叫佢小心比人打。
同埋不時forward啲刀手、黑社會、示威者的資訊比佢睇。例如佢想去荃灣食飯,就send啲有刀手去荃灣的消息比佢,叫佢唔好去。
關於訪港旅客人數下降,大家可以咁覆:

A1:旅客人數下降係因為大陸唔想內地人接觸到遊行資訊,所以唔批自由行、取消旅行團。

A2:旅客人數下降係因為香港唔批準台灣人入境,驚台灣人資助、參與示威活動。

A3:旅客人數下降係因為警察經常誤傷無辜市民,令遊客覺得香港十分危險。

A4:好事嚟,條街終於可以清靜啲。繼續保持依個趨勢,可能啲金舖藥房就會執笠,變返啲貼近民生的舖頭。

唔中意政府你又攞4千蚊?
你地而家搞革命
咁好啦,我就當而家共產黨唔玩啦
你地搵邊個管香港?
你地點樣執政?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞