你提供藍絲 / 政府嘅論述,我嘗試反駁。

721 回覆
670 Like 13 Dislike
A1. 爭取民主唔係為咗「發大財」,而係為咗保障我們能夠享有自由。
A2. 獨裁都唔代表會發達,喺北韓你唔係特權階級你窮到飯都無得食。
唔識駁
留比其他巴打接力
你罷工就自己罷 點解要搞埋其他要番工嘅人番唔到
論述之餘 態度都好緊要
bookmark定拎黎對付藍絲屋企人
其實咁駁法,最後只係口水仗
對面唔會信服,而且會更加堅持自已睇法

要做既係用數據,事實去推翻佢地講既野
先至有機會令佢諗自已信緊既野係唔係真

例如:
示威者口罩,頭盔,唔想比人見到去犯法。

你講既係事實,示威者係做緊違法行為,但香港有法律去制裁佢地。你又諗下,警察一樣冇number去做違法既野,咁樣邊個去制裁佢地?

我只係舉個例子,但呢個例子都係真實發生係我身上,有啲實際例子去support咁樣會令到佢地冇野反駁。
"你估個個好似你班廢青唔洗搵食?"
by藍絲facebook
我覺得點駁都講唔通,最後一定會講自己手停口停好慘咁
反駁有好多種,可以係人身攻擊、轉移視線、理性分析、數據反駁。
對付唔同嘅人有唔同的策略,我唔會太局限自己的反駁手法。

你可以嘗試問我多啲唔同的問題,如果適合用數據反駁,我都會用數據去駁。

同埋無錯依啲係口水仗。
雖然贏輸都無咩意義,但依啲口水仗每日都大量發生。
我建立依個「駁嘴database」可以減輕到巴打們打口水仗的成本。
題外話
巴打係咪之前舊登讀Econ 的果位?

我發現50歲左右男性長輩好多有依種理論
通常仲會話年輕人無養過家 咩都唔識
求解
中國好強大
用緊qr code支付寶領先全球
你係咪中國人
正呀
你地咪搞返林鄭囉,點解要搞到市民?
A1. 被捕人士之中有護士、有飛機師,唔係全部都係年輕人。
A2. 係啦!一班廢青就搞到成個香港癱瘓,你話依個政府係咪廢呀。啲警察仲廢過廢青。
而家D人同文革無分別
唔岩聽就擺上網公審
無事就打警察, 有事你又叫警察
巴打點睇HSBC借左4000億外匯比中共呢單野
實際係咪做到
HSBC又係咪可以過到數
我中產 你地捱貴樓關我撚事
新加波咪又係獨裁 都一樣咁勁
Thx
不過我試過答A1
佢地話: 佢地搞得亂香港就預左無飯食啦 我點同姐 你做咩要逼我同意罷工?依啲就係你地追求嘅所謂民主???
A:交左稅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞