你提供藍絲 / 政府嘅論述,我嘗試反駁。

721 回覆
670 Like 13 Dislike
試答:你反政府就唔好拎政府福利($4,000、公屋)。

係咪住公屋或攞佐只四千蚊, 咁政府叫你食屎你就食?
香港點都要回歸中國,你地仲掙扎什麼呢?
求反駁
背後有外國勢力想搞亂香港, 想中國衰落

西方警察仲暴力

罷工唔緊要, 不過唔好破壞人地生活
係已經回歸咗
不過香港仲係中國最有國際地位嘅特區
如果中共將香港變成一個普通大陸城市
就會連埋深圳廣州等等衰過黑龍江
分分鐘你啲子子孫孫變山區兒童

追加反問:如果有一日香港獨立到,你會揀香港護照定大陸護照?
「而家係兩幫黑社會既鬥爭,學生被利用」
Q:係有外國勢力唆擺緊你地咋
第 18 型藍絲:
喱班友仔搞亂香港,睇佢哋得戚得幾耐。共產黨好快就會收拾佢哋。乜嘢法律呀?乜嘢人權呀?共產黨呀,係咁咖喇,使同你講道理?你估美國好好?嗰度啲黑人咪又係被白人差佬 fair 死!美國啲法律呀,係授權啲白人殺黑人咖!

(唔好企圖嘗試講「美國嘅法律其實係... 」佢會打斷你,大大聲話「美國嘅法律就係殺人嘅法律」,總之唔畀你講嘢。你嘗試講「美國唔係咁,而係... 」佢會話你亂咁信網上嘅嘢,中曬毒。)

P. S. 佢已經唔係藍絲嘅級數啦,叫佢「共產黨教」嘅教徒差唔多
我整理咗部分題目的分類,而家應該容易少少搵。
等累積多啲問題,我會再整個目錄。
最新寫咗幾個回應,比大家睇下答成點。
各位的comments我仍然處理緊,同埋陸續會增加更多問題。

Q:示威者玩到咁大,一陣中共出解放軍就重演六四事件。
A1:2019年的香港並不是1989年的北京。現今科技發達資訊流通,解放軍入城開殺戒必然會有大量的相片、影片流傳,世界亦會制裁中國。因此中國絕不可能出動解放軍殘殺市民。更何況要殘殺市民根本不必出動解放軍,香港警察已經足以勝任。
A2:沒有人希望香港重演六四事件,因此林鄭絕不應重覆共產黨當年的錯誤。426社論將八九民運定性為「反革命暴亂」,林鄭必須取消612暴動定性,以免悲劇重演。

Q:示威者的訴求已經超出原來的五大訴求,佢地想搞港獨、搞革命。
A:將事件上綱上線為「港獨」只是林鄭為了掩飾自己失敗的藉口。
示威者的主要訴求仍然是:
1. 撤回惡法
2. 成立獨立調查委員會
3. 撤回暴動定性
4. 釋放被捕人士
5. 實行雙普選

Q:示威者想搞港獨,就算滿足咗五大訴求都唔會停止衝擊。
A:政府不要以此為藉口拒絕回應五大訴求,繼續拒絕回應只會令形勢惡化。
Q:現有的機制已經可以處理市民的投訴,毋須成立獨立調查委員會。
A:1. 監警會的組成不公正。主席梁定邦為福建、深圳、廈門政府的名譽法律顧問。副主席張華峰為政協全國委員,副主席謝偉銓及易志明為建制派議員。獨立調查委員會一般由法官領導,雖然亦未必公正,但認受性相對會較高。
2. 監警會的權力有限,並沒有調查權,只能根據投訴警察課的報告作判斷。
即刻駁嘴咩而家
好撚柒好撚小學雞呀
仲有:你係咁多人支持既就唔洗搞鐵搞路迫人地罷工!跟本就小圈子!
你搞唔到林鄭就要搞我?死廢青唔識理人感受
「警察有監警會!市民有法庭!唔好成日冇嗰樣搞嗰樣啦好冇呀?」
「整壞晒啲燈今日啲車咁危險,執下垃圾就補到?撞車死人你賠命?」
「我淨係知宜家咁暴力搞亂檔就好唔文明囉」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞