你提供藍絲 / 政府嘅論述,我嘗試反駁。

721 回覆
670 Like 13 Dislike
係未想香港變敘利亞
呢啲大型示威活動早一個星期以上已經有講,點解你唔預先準備?
天文台打風都係早幾日甚至幾個鐘通知,你都識提早收工搵的士啦
我地代表自己民意出黎
難道你的聲音就是民意我地既聲音就唔係?
政府企硬左,點都唔會改口,你地仲可以點

哩個亦都係我既問題,因為我真係唔明塞住住宅區既大路對場運動有咩好處
佢問國藉定點? 上海, 福建, 山東就得? 香港人就唔得?

之後好可能問你旅行出事揾邊間領事館, 我係中藉, 因為一國二制。
唔係淨係住屋問題,中産下流,日本就係辦,而家香港都發生緊,貧富懸殊,司法不公,工時長,社會問題只要身在社會一定關事,想點改善一齊諗辦法一齊出聲好無?
在香港法治體制下,律政司有指引,可以因為公眾利益而不作起訴。
如律政司因為政治原因,而作出明顯有損公眾利益的檢控,那才是破壞法治。
聽落好似又好難說服到
1. 而家社交媒體鬧一鬧示威者暴力都俾人起底 一啲都唔民主囉!

2. 你而家剪哂啲交通燈好容易出意外 究竟係對政府影響大啲定市民影響大啲!

本身極淺黃既阿媽[佢係絕對嬲林鄭同高官都唔肯出黎解決問題 只係見到勇武做野就跳哂掣] 問呢兩條
我反而覺得深藍絲on 9唔使理 但中立派/暴力潔癖個啲就難搞啲

請出招
死同撤回係兩樣嘢,對於條例只有撤回唔會死,正如你唔會係醫院聽到醫生宣告病人撤回

示威騷亂事件哩d偏中性嘅字眼可以用,點解唔用?
所以我哋都諗緊係咪有事都唔好叫警察好,但係佢哋仲死揸住個公權力,咁唯有徹底改革警隊先搞得掂
「塞住交通 如果真係有傷者/大肚婆趕住去醫院點算?
如果真係有野做趕時間 咁比你地累死啦!」
我改咗Google Sheet的權限做comment only。
大家用mouse right click就可以留comment。
我自己一個人未必做得好,希望大家多啲比意見,等我不斷去改善。
你班學生讀好d書啦

書又唔讀

走出黎搞事!
暫時除咗警察會指嚇路過市民
以及白衣有黑社會背景人士襲擊市民外
未見有任何示威人士對無辜市民作出傷害
哪裏有壓迫,哪裏就有反抗。——毛澤東
你去求其一個藍絲page就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞