你提供藍絲 / 政府嘅論述,我嘗試反駁。

721 回覆
670 Like 13 Dislike
警察係公權力既一部分
警察既薪酬係納稅人所承受
所以警察必須受到市民監察
因此警察必須展示職員編號、委任證等能夠分辨身份既資料
否則當警察犯錯,市民沒有方法或非常果難追究
例如近至被打至頭破血流的居民
遠至廉政公署成立前警察向市民收保護費,食霸王餐
你哋班人成日話黑警,我真心認為兩邊都有好,兩邊都有黑暗嘅一面,警察都係打分工啫,又唔係個個都係衰嘅,如果外國警察d人咁樣,開咗槍啦。
問返佢係中華人民共和國人定中華民國人先
中華民國係早過中華人民共和國出世喎
好波支持
以我睇要俾下臺楷政府,呢班人越來越狂,政府只會越企硬,呢d人自制武器,放火,弄污國旗,襲擊警察,阻塞交通,影響民人,你都認為啱,對你好失望。
你地去到最後掉野 擺明係撩差佬打交姐
唔掉咪好地地
啲人又出黎搞事
啱啱有個廢老谷share 咗段廢文出嚟

陳浩天上第一堂
毋須答辯
淨係搞保釋
搵嘅陣容已經好似曾蔭權打官司咁
十三個 bar+solicit
潘熙資深大律師
石書銘大律師
郭憬憲大律師

三個大狀陳詞

好彩個官夠硬 *唔俾佢保釋*

20幾歲仔中2學歷
竟然可以請得起咁嘅律師團隊
未計係屋企搵到50萬現金
你話唔係背後有人俾錢搞暴動你信唔信?
大狀內容不得了。前线人员报料,三个大状加律师楼,每堂25万至50万港元,极少数律师才可做他们的生意
背後係咩勢力•自己諗唔使答我
你不可以將警察不遵守指引執法的錯誤
推瀉落和平合法的示威者身上
正皮!!
搜身沒問題
但過程中出現不合法的威嚇
如果外國警察咁樣,俾示威者打死左啦
Q: 你覺得堵塞道路,阻礙地鐵山門係啱?

Q: 你係咪中国人
嚴格黎講
50歲左右男性係冇養過家
搵錢只係社會基本生存需要
只係餵飼行為,即係同寵物一樣

唔好太惡意,應該話兩父子意見都未必一樣咖,我同我老竇都有分歧(尻吹,等佢代入所謂我老竇呢個角色),但係佢都支持應該人人都有得出聲,社會可以改善
我夠要返工啦
但係點解我會唔返工,冒住比人拉、比人炒嘅風險都嚟阻住你?
冇大台嘅運動之下,就算我唔阻你都仲會有大把人阻你。
而家可以解決到問題而又唔解決問題嘅人係政府呀
明明泛民建制商界都已經達成哂共識話要徹查,佢仲喺度開埋啲垃圾記招撚市民呀
對準政權啦好嗎
推到做駁論database
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞